(FOTO/VIDEO) Poruka prosvetara sa protesta: Sad smo na "velikom odmoru", videćemo hoće li biti "trećeg školskog časa"

Predstavnici prosvetnih radnika poručili su na protestu u Beogradu da ne odustaju od iznetih zahteva, za koje će se "boriti do pobede". Organizovana protestna šetnja do zgrade Vlade Srbije. Ministarstvo prosvete saopštilo da je u potpunom štrajku bilo 23,39 odsto škola.

Autor:  

Ivana Đorđević

|  

02.10.2024. 11:57 >> 14:04

(FOTO/VIDEO) Poruka prosvetara sa protesta: Sad smo na "velikom odmoru", videćemo hoće li biti "trećeg školskog časa"
Foto: ATAImages/R.Z.

Šta je dosad poznato:

Protest su organizovali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije, a na skup su došli i predstavnici tih sindikata iz Srbije.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je, prema podacima dobijenim od školskih uprava, u potpunom štrajku 23,39 odsto škola.

- Prosvetni radnici traže izmenu krivičnog zakona, oštrije kazne za napade na nastavnike, izjednačavanje početne zarade sa prosečnom platom, kao i izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun plata zaposlenih u javnom sektoru.

Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika saopštili su u utorak da nije postignut dogovor sa predstavnicima Vlade Srbije. "Izneli smo svoj čvrst stav da ne pristajemo ni na kakave podele među zaposlenima, pa i na predloženu projekciju Vlade Srbije za povećanje zarada od januara 2025. godine - nastavnom osoblju u iznosu od 12 odsto, a nenastavnom osoblju 8 odsto", navodi se u saopštenju.

- Premijer Miloš Vučević razmotriće mogućnost jednokratne finansijske pomoći svim zaposlenima u prosveti i predškolskim ustanovama, koju će konkretno izneti u narednim danima, saopšteno je iz Vlade Srbije posle jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika.

- Podsetimo, deo radnika zaposlenih u prosveti, nezadovoljni odgovorom Vlade povodom zahteva za poboljšanje njihovog materijalnog položaja i povećanja zarada, organizovao je proteste u više gradova u Srbiji 16. septembra.

13:45 - Završen protest

Protest je završen obraćanjem Mirjane Gašić, portparolke USPRS, koja je poručila da prosvetari nastavljaju da se bore "svim pravnim, sindikalnim sredstvima, do pobede".

"Pred nama je 'veliki odmor', čekamo da vidimo da li ćemo doći na treći 'školski čas'", poručila je ona.

13:32 - Marjanović (Unija SPRS): Moraćemo da zakažemo dopunsku nastavu

"Moraćemo predstavnicima vlasti da zakažemo dopunsku nastavu", istakao je Dobrivoje Marjanović, predsednik Unija SPRS, dodajući da je u više od hiljadu škola u Srbiji danas obustavljen rad.

Foto: Newsmax Balkans/Ivana ĐorđevićDalibor Marjanović, predsednik Unije SPRS

"Na nama je da borbu nastavimo i vidimo na koji način ćemo to učiniti. Nećemo ići na pregovore više dok ne dobijemo nešto konkretno u odnosu na Pravilnik", rekao je on.
 

13:18 - Gligorić (SRPS): Za pet godina ćemo zatvarati državne škole

Podršku prosvetarima pružili su dekani svih pedagoških fakulteta, kao i Filozofski fakultet iz Niša...

"Škole ne smeju da se uništavaju. Pokušavaju i sada da nas prevare, a da li će uspeti, zavisi od nas. Za pet godina ćemo zatvarati državne škole, prosvetari odlaze", poručio je Danilo Gligorić, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Foto: ATAImages/R.Z.Danilo Gligorić, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije

13:09 - Prosvetari ispred zgrade Vlade

Prosvetari, koji su se danas okupili ispred Skupštine Srbije, krenuli su u protestnu šetnju ka Vladi Srbije u Nemanjinoj ulici. Tu su se zaustavili, te kreće performans "Drugi školski čas". Prvi deo skupa trajao je tačno 45 minuta i sad počinje drugi školski čas. 

12:35 - Ministarstvo: Štrajk u 23,39 odsto škola

Ministarstvo prosvete saopštava da je, prema podacima dobijenim od školskih uprava, u potpunom štrajku 23,39 odsto škola, u izmenjenom režimu nastava je organizovana u 28,29 odsto objekata, dok normalno radi 48,32 odsto škola.

"Predškolske ustanove, njih 90 odsto, radilo je po ustaljenom režimu, dok su ostale PU radile po izmenjenom režimu", dodaje se u saopštenju.

Foto: Newsmax Balkans/Ivana ĐorđevićPoruka podrške prosvetnim radnicima

12:16 - Gašić (USPRS): Ne odustajemo, ne želimo da nas dele

Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Mirjana Gašić izjavila je za Newsmax Balkans da prosvetari ne odustaju od zahteva.

"Ne želimo da nas dele. Sramota je da početna plata prosvetnih radnika nije u nivou republičkog proseka", rekla je Gašić.

Foto: Newsmax Balkans/Ivana ĐorđevićPortparol USPRS Mirjana Gašić

Njena procena je da se ovog puta okupilo više ljudi.

"Prosvetni radnici su jedinstveni. Mali broj koji je ostao u školama ili danas radi skraćeno su obično oni koji podržavaju zahteve, ali imaju nerešen radni status", istakla je Gašić.

11:58 - Okupljanje ispred Skupštine Srbije

Okupljanjem ispred Skupštine Srbije počeo još jedan protest prosvetnih radnika.

Foto: Newsmax Balkans/Ivana ĐorđevićProsvetni radnici ispred Skupštine Srbije

Predstavnici sindikata pokušaće da o svojim zahtevima obaveste sadašnju predsednicu Skupštine Srbije jer je, kako navode, svojevremeno ona bila na čelu Vlade Srbije kada su dogovoreni uslovi Pravilnika, na čijem poštovanju prosvetni radnici sada insistiraju.

Nakon toga, prosvetari će se uputiti ka Vladi i nadležnom ministarstvu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)