Najveći svetski stručnjak za vid kod dece Kent Rajt u Beogradu: Ne krijte dete koje ima problem sa očima

Najveći svetski stručnjak iz oblasti dečije oftalmologije Kent Rajt, dobitnik brojnih međunarodnih priznanja sa višedecenijskim iskustvom u lečenju strabizma kod dece i odraslih, glavni je učesnik Internacionlanog simpozijuma oftalmologa u subotu u Beogradu.

Izvor: Tanjug   |  

04.10.2024. 18:38

Najveći svetski stručnjak za vid kod dece Kent Rajt u Beogradu: Ne krijte dete koje ima problem sa očima
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Beogradu će se u subotu, 5. oktobra okupiti više od 600 eminentnih oftalmologa, uključujući vodeće svetske stručnjake, u organizaciji MediGroup i Klinike Miloš.

Rajt, koji je do sada operisao na hiljade dece sa strabizmom, čak i bebe stare dva dana koje su imale dijagnozu katarakte, pozvao je sve roditelje da se odmah obrate stučnjacima ukoliko im deca imaju takav problem.

"Zamislite da imate dete koje ima ukrštene oči ili bebu koja ima kataraktu. Važno je operisati ih što pre. Imao sam slučaj bebe koja je imala kataraktu, a ja sam je oprerisao kada je imala svega dva dana", rekao je on za Tanjug.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tehnologija je u medicini danas uznapredovala, kao i razumevanje potrebe da se problem operacijom otkloni što pre, rekao je stručnjak iz Los Anđelesa.

Dodao je da postoje ljudi koji, za decu koja imaju strabizam, odnosno ukrštene oči, smatraju da im mozak nije u punoj funkciji.

"Ne čekajte, ne krijte dete koje ima problem sa očima, odmah ga odvedite kod stručnjaka, čak i ako je beba", naveo je Rajt koji u zavisnosti od kompleksnosti slučaja neke operacije završi za nekoliko desetina sekundi, a neke, kako dodaje, mogu da traju i dva sata.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ocenio je da su stručnjaci u Srbiji sjajni i naglasio da je među njima i njegov bivši učenik, na čiji je poziv i došao u Beograd, Milorad Ljutica, specijalista oftalmologije u Specijalnoj bolnici za oftalmologiju MediGroup Klinika Miloš, koji je pomogao stotinama dece u Srbiji.

"Ako imate znanje, veštine, savremene i savršene instrumente, operacija je izuzetno sigurna", rekao je lekar koji je dve decenije pomagao i deci u Panami, za šta je dobio medalju časti predsednika Paname.

Uoči simpozijuma, Rajt je održao jedinstvenu edukativno-demonstrativnu radionicu domaćim oftalmolozima, tokom koje je prikazao operativni zahvat korekcije strabizma i način na koji se tretiraju neki od najkompleksnijih oboljenja iz oblasti strabologije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dostignuća dr Rajta u oblasti dečije oftalmologije pozicionirala su ga kao jednog od najuticajnijih i globalno prepoznatih profesionalaca. Kao autor nagrađivanih udžbenika i sa više od 100 naučnih istraživačkih članaka, njegov značajan uticaj na oftalmološku nauku prepoznaje se širom sveta. Učestvovao je u brojnim međunarodnim medicinskim misijama i predavanjima širom Afrike, Latinske Amerike, Azije i Bliskog Istoka. Pokrenuo je Fondaciju Rajt za dečiju oftalmologiju kako bi usavršio negu očiju dece i Rajt centar, kliniku posvećenu lečenju dece iz siromašnih porodica. Vanredni je profesor na Univerzitetu Kvins u Kingstonu u Kanadi, klinički profesor oftalmologije na USC Keck medicinskom fakultetu, kao i član osoblja Dečije bolnice i Cedars-Sinai medicinskog centra u Los Anđelesu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)