Čaušić: Najveća količina vode koja otiče iz Slovačke, Poljske, Rumunije neće doći do Srbije, već ide ka severu

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Luka Čaušić istakao je da su korita reka u Srbiji faktički bila prazna, tako da ne očekuje veće probleme zbog obilnih padavina u centralnoj Evropi.

Izvor: RTS   |  

17.09.2024. 11:16

Čaušić: Najveća količina vode koja otiče iz Slovačke, Poljske, Rumunije neće doći do Srbije, već ide ka severu
Foto: ATAImages/Vladimir Vasić Reka Ibar se izlizla na području Mataruške Banje i Konareva januara 2023. godine.

Čaušić je za RTS rekao da su na najavu Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Sektora za vanredne situacije još 13. septembra uputili upozorenja lokalnim štabovima za vanredne situacije da se preduzmu sve mere da ne bi dolazilo do ugrožavanja ljudskih života i imovine.

"Ovaj talas kiše koji je bio u našoj zemlji prošao je i da mi nismo imali ni intervencija, ni ozbiljnih problema. Naši građani treba da znaju da većina vode koja otiče iz Slovačke, Poljske, Rumunije neće doći ka nama, ona ide ka severu“, kaže Čaušić.

Prema njegovim rečima, trenutno je Dunav 270 centimetara kod Bezdana, što znači da je u odnosu na prethodni dan porastao za metar, a procena je da će i dalje da raste.

"Između 24. i 26. septembra biće pik tog talasa i on će da bude oko redovne granice od poplava, ne predviđa se dostizanje granice vanredne odbrane od poplava“, uverava Čaušić.

Foto: ATAImages/Vladimir VasićKanal Kupinac kod Obrenovca jun 2021.

Napomenuo je da je u ponedeljak održan Republički štab za vanredne situacije i da su doneseni određeni zaključci kojima se ministarstva, posebne organizacije, institucije obavezuju da prate stanje i da sagledaju svoje i materialne i ljudske kapacitete u slučaju da zatreba reakcija. 

"Naša korita su faktički bila prazna, tako da ne očekujemo problema ni na Savi, ni kod Šapca. Ono gde može biti eventualno izlivanje, da kažem, jeste jedan deo naselja nazvanog Kamenjara u Novom Sadu“, rekao je.

Kada je reč o manjim rekama, kaže da one miruju.

"S jedne strane je i povoljno da padne kiša. Mi smo imali neverovatno dugu sušnu sezonu i najtopliju godinu. Imali smo devet hiljada požara na otvorenom, više nego prošle godine. Neke reke su bile na granici da nestanu“, kaže Čaušić.

Istakao je da su svi putevi, prema informacijama iz Puteva Srbije, jutro prohodni, i da nije bilo problema sa klizištima.

Vidaković: Na Dunavu će biti najveći talas, a na Savi će porast biti mnogo manji

Hidrolog iz RHMZ Dejan Vladiković rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, da je što se tiče Kule Nebojša, odnosno stanice Beograd, zabeležen porast od 12 centimetara u poslednja 24 časa, što je manji porast.

"Što se tiče uzvodnih profila, na Bezdanu, za 24 časa bilo je promene vodostaja za 120 centimetara, polako talas hvata zalet. Što se tiče Novog Sada tu je oko 60 centimetara priraštaja, na Savi je zabeležen porast od 65 centimetara kod stanice Mitrovica i klod Šapca je slično“, istakao je Vladiković.

Prema njegovim rečima, na Dunavu će biti najveći talas, a na Savi će porast biti mnogo manji.

Slična situacija je bila u junu 2013. godine, što se tiče Dunava, kod Budumpešte je bio istorijski maksimum od 892 centimetara, sada se njihove prognoze u taj vrh uklapaju, tako da bi u sredu vrh talasa bilo 870, navodi hidrolog.

Foto: ATAImages/Antonio AhelReka Sava na Novom Beogradu 2018. godine je presla prvu liniju odbrane od poplava

Stručna javnost u Srbiji ukazuje prethodnih deset godina da smo ušli u periode sa sve češćim ekstremnim pojavama – u jednom delu godine vodostaji su niski, a ubrzo posle toga nastupa period velikih voda, rekao je Vladiković.

"Imali smo veliku zagrejanost Sredozemlja, krenuo je da se formira Đenovski ciklon, premestio se ka Austriji uz jak priliv vrlo hladnog vazduha sa severa. On je izazvao turbulencije i kod njih je zabeleženo za četiri dana između 150 i 300 mm padavina", objasnio je hidrolog.

Kako ističe, u Srbiji to sumarno iznosi od 15 do 60 mm i to je popravilo hidrološku situaciju.

Šapčani su mirni kad mogu da vide obalu

Na Savskom keju u Šapcu reka se ne vidi, nazire se priobilni deo, što znači da sa Savom nema problema.

Posednjih dana Sava je u porastu. Sadašnji nivo od oko 70 cm je toliki da se pokriju brojni rečni sprudovi kod Šapca.

Član Gradskog veća je rekao da se vrh talasa očekuje 21. septembra, da bi nivo Save bio od 105 do 110, što je znatno manje u odnosu na 400 kada se proglašava redovna odbrana od poplava.

Komentari (0)