Redovna odbrana od poplava biće proglašena kod Bezdana, Apatina i na slivu Dunava kod Slankamena

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić i direktor JVP Vode Vojvodine Srđan Kružević, održali su sastanak sa predstavnicima opština koje se naslanjaju na reku Dunav.

Autor:  

Dunja Kovačević

|  

18.09.2024. 17:40

Redovna odbrana od poplava biće proglašena kod Bezdana, Apatina i na slivu Dunava kod Slankamena
Foto: Pokrajinska vlada

Tom prilikom razgovarali su o aktuelnoj situaciji - porastu vodostaja Dunava, uzimajući u obzir poplave u zemljama Evrope.

Redovna odbrana od poplava biće proglašena u četvrtak na severnom toku kod Bezdana i Apatina, a u petak na slivu Dunava i Slankamena.

"Jedini potencijalni problem na vodi trenutno se nalazi na Dunavu, jer plovi u zemljama Evrope. Verujemo da će ići do linije vandredne odbrane od poplava, ali na nama je da budemo spremni", izjavio je potpredsednik Galić.

Navode da je Dunav porastao na samom ulasku u Bezdan i Apatinu za metar u odnosu na jučerašnji dan, a u Novom Sadu 70 cm, te da se očekuje rast za još dva i po do tri metra, čime će doći do linije vandredne odbrane.

Prema rečima direktora JVP Vode Vojvodine, Srđana Kruževića, postoji niz mesta koja će biti ugrožena i na nivou redovne odbrane od poplava, zbog naselja koja su građana sa druge strane nasipa, u nebranjenim delovima i na vodnom zemljištu, te da je obaveza nadležnih usmerena ka omogućavanju pomoći.

Foto: Pokrajinska vlada

Sa druge strane, dodaje da ne postoji mogućnost da će naša država biti ugrožena poput država Evrope, ali da razlog za zabrinutost postoji ukoliko dođe do topljenja snega u Austriji i ako se taj talas preklopi sa aktuelnim.

"Ovim sastankom želimo da sagledamo situaciju u opštinama koje se nalaze uz Dunav i da vidimo da li im je potrebna neka vrsta pomoći u struci, tehnici, ljudstvu" izjavio je Knežević i dodao da Mađarska nije promenila svoje prognoze u odnosu na juče, što znači da je vodostaj i dalje pola metra niži u odnosu na 2013. godinu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Sombora, Apatina, Odžaka, Bača, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Titela, Inđije, Zrenjanima, Stare Pazove, Pančeva i Kovina.

Nadležni su na sastanku uputili predstavnike lokalnih samouprava u to kako da postupaju u slučaju plavljenja područja na teritoriji njihovih opština, te je dogovoreno da će biti u svakodnevnom kontaktu i komunikaciji, kako bi se pratilo stanje.

Komentari (0)