Prosvetni sindikati najavili za 2. oktobar novu obustavu nastave i protest u Beogradu

Reprezentativni sindikati zaposlenih u prosveti pozivaju kolege na obustavu nastave u sredu, 2. oktobra, za kada je najavljen i novi protest prosvetara u Beogradu.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

20.09.2024. 10:57

Prosvetni sindikati najavili za 2. oktobar novu obustavu nastave i protest u Beogradu
Foto: ATAImages/Radule Perišić

Sindikalci su ocenili da je nakon protesta prosvetnih radnika i obustave nastave održanog 16. septembra “pojačan pritisak na direktore škola od strane resornog ministarstva u cilju stvaranja ekstremnih animoziteta i sukoba unutar škole i kolektiva”.

“U četvrtak, 19. septembra, održan je sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata zaposlenih u prosveti. Razmatrana je trenutna situacija i plan narednih akcija. Posle obustave nastave i organizovanja protesta 16. septembra, konstatovano je da je pojačan pritisak na direktore škola od strane resornog ministarstva, sa ciljem da se stvore ekstremni animoziteti i sukobi unutar škola i kolektiva. To su vrlo opasne stvari”, navedeno je u saopštenju koje su potpisali predstavnici četiri reprezentativna sindikata.

Ističe se da sve oblike pritiska na zaposlene smatraju nedopustivim i krajnje neprimernim i da će se protiv istih boriti svim raspoloživim sredstvima.

Foto: ATAImages/R.Z.

“Ovo će i biti uslov za nastavak pregovora. Tražimo objašnjenje - sa kojim ciljem je upućen ovakav dopis direktorima škola? Vlada Srbije ignoriše legitimne zahteve zaposlenih u prosveti, na koje se obavezala potpisanim Protokolom”, piše u saopštenju.

Kako su naveli, iz tog razloga pozivaju 2. oktobra sve zaposlene na obustavu nastave, a istog dana biće održan protest u Beogradu.

“U međuvremenu, obratićemo se svim nadležnim institucijama u Srbiji, kako bi potpisano bilo i realizovano. Sindikati pozivaju sve aktere ove vlasti na dogovor oko zahteva i upozoravaju na ozbiljnost aktuelne situacije u školama u Srbiji”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)