Sistem za automatsku detekciju u Novom Sadu otkrio više od 900 saobraćajnih prekršaja

Sistem za automatsku detekciju prekoračenja brzine u Beogradu je počeo sa radom 16. septembra, dok u Novom Sadu taj sistem funkcioniše nešto više od godinu dana, a za to vreme evidentirano je više od 900 saobraćajnih prekršaja.

Autor:  

Ognjen Medić

|  

20.09.2024. 20:59

Sistem za automatsku detekciju u Novom Sadu otkrio više od 900 saobraćajnih prekršaja
Foto: Newsmax Balkans

Na kritičnim mestima, nakon detaljnije analize saobraćajnih nezgoda, postavljene su kamere koje automatski detektuju određene saobraćajne prekršaje.

U Novom Sadu kamere se nalaze na uglu Bulevara oslobođenja i Cara Lazara, kao i na uglu Temerinske ulice i Partizanske ulice. One detektuju najčešće prekršaje koji se ogledaju u prekoračenju brzine, prolasku na crveno svetlo i prestrojavanje, za razliku od beogradskih kamera koje za sada beleže samo prekoračenje brzine.

Nenad Ljubišić, predsednik strukovnog uduženja policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" istakao je za Newsmax Balkans da je najbitnija stvar za vlasnike vozila koji su počinili prekršaj, a kamera ih je snimila, da imaju mogućnost da se nakon poziva policije izjasne ko je u datom momentu upravljao vozilom.

"Rok za izjašnjenje je osam radnih dana, a ukoliko vlasnik ne postupi po pozivu preduzimaju se određene sankcije koje često mogu da budu u novčanom iznosu do 120.000 dinara", rekao je Ljubišić i dodao da pozive policije nikako ne bi trebalo izbegavati i da vlasnik vozila ima obavezu da kaže ko je u kritičnom momentu upravljao vozilom.

Upitan kako se pokazalo sankcionisanje prekršaja, Ljubišić kaže da se i u Novom Sadu ali i na teritoriji cele zemlje ova praksa pokazala jako dobro.

"Prema našim podacima, od kada je sistem stupio na snagu, u Novom Sadu evidentirano je preko 900 saobraćajnih prekršaja na dve raskrsnice gde su postavljene kamere. Uglavnom su to bili prekršaji prolaska vozila na crveno i prekoračenje brzine", istakao je Ljubišić.

Kako je dodao, u Novom Sadu je u toku procena na osnovu koje će se odraditi dopuna sistema, te će i na još nekoliko lokacija biti postavljen sistem za automatsku detekciju prekršaja.

Foto: Newsmax BalkansNenad Ljubišić

"Zasad su sve kritične lokacije pokrivene video-nadzorom, to funkcioniše već 15 godina unazad, ali se osavremenjuje iz godine u godinu. Uprava saobraćajne policije prati trendove i dešavanja i u skladu sa tim se sistem dalje proširuje", rekao je Ljubišić.

Ono u šta su sigurni i pripadnici saobraćajne policije jeste da su sistemi za automatsku detekciju prekršaja, kao i vozila koja nisu obeležena (a snimaju prekšaje) znantno doprineli smanjenu prekršaja.

"U mesecima nakon postavljanja samih uređaja uočljiv je trend opadanja izvršenja saobraćajnih prekršaja, što i jeste suština i cilj", zaključio je Ljubišić.

Komentari (0)