Nastavak rasprave o rebalansu budžeta u sredu: Pre podne burne polemike, Ćuta bacao Poslovnik, Bajatović mu pretio

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, biće nastavljena u sredu. Poslanička pitanja, polemike između vlasti i opozicije obeležile su rad Skupštine.

Izvor: Tanjug   |  

24.09.2024. 10:28 >> 21:09

Nastavak rasprave o rebalansu budžeta u sredu: Pre podne burne polemike, Ćuta bacao Poslovnik, Bajatović mu pretio
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović izjavio je da je predloženi rebalans budžeta kredibilno i konzervativno planiran i da će SPS glasati za njega.

"Ako želimo rast, mi moramo da zadržimo ovaj nivo investicija, moramo da ga zadržimo i u državi. U izveštaju koje je napisao Fiskalni savet rastu privatne investicije. To je dobro. One će povući i plate i već povlače, povućI će plate i u javnom sektoru. Ali istovremeno, to treba da znamo, takav rast plata može biti generator inflacije", rekao je Bajatović.

Poslanik "Mi glas iz naroda" Branko Pavlović tvrdio je da je inflacija u Srbiji dvostruko veća nego u Evropi i da za tu razliku treba da oslabi kurs dinara, a smatra i da precenjeni kurs dinara čini domaću proizvodnju sve manje i manje konkurentnom.

Mali: Prosečne plate u Boru i Majdanpeku iznad proseka Srbije

Ministar finansija Siniša Mali  je tokom polemike o rebalnsu budžeta u Skupštini Srbije pozvao šefa poslaničke grupe Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića da ljudima u Ziđinu koji imaju plate veće od 800 evra kaže da je Ziđin loš, da je politika vlade loša i da ne treba da se bave novim investicijama.

On je tako odgovorio na Aleksićeve tvrdnje da priče o budžetu nisu tačne i da predstavljaju "iluzije".

Mali je naveo da je danas prosečna zarada u Boru 900 evra, dakle iznad proseka u Srbiji, a u Majdenpeku 820 evra, što je na nivou prosečne zarade u Srbiji.

"U vaše vreme je bila 380 evra, naspram današnjih 820 evra, pa idite vi recite tim ljudima da je Ziđin loš, da je politika ove vlade loša, da ne treba da se bavimo novim investicijama, nego je trebalo da se građani bave uzgajanjem kikirkija i bambusa", rekao je Mali.

Martinović vređao poslanike opozicije

Prava bura u parlamentu nastala je nakon govora ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića, koji je izvređao poslanike opozicije, rekavši, između ostalog, "da menjaju agregatna stanja" i da su članovi "recikliranih partija“.

Foto: ATAImages/Milos TešićAleksandar Martinović
 

Poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović reklamirao je povredu Poslovnika jer predsedavajuća, kako je rekao, nije reagovala na to što je ministar poljoprivrede rekao opoziciji da su neprijatelji ove zemlje.

Tokom rasprave o rebalansu poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta bacio je Poslovnik Narodne skupštine, a poslanik Srpske napredne stranke Dejan Bulatović je ocenio da deo opozicije želi da izazove incidente.

Jovanović je bacio poslovnik tokom polemike sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem, a predsedavajućoj Marini Raguš rekao da ga ona krši.

On je rekao Raguš da ona smiruje Martinovića, iako, kako je rekao, iznosi neistine, a na njegov račun izneo i uvrede.

Poslanik SNS Dejan Bulatović rekao je da Jovanović bacanjem poslovnika gađa direktno u ministre, i da je "dobacio", neko od ministara bi bio povređen.

Foto: ATAImages/A. K.

"Kada bacate Poslovnik i u njemu kada je Ustav, vi ste gađali srpski narod. I da budemo sasvim otvoreni, pljunuli ste na srpski narod, na tradiciju, na nešto što je najsvetije u srpskom narodu, to je Narodna skupština Republike Srbije", rekao je Bulatović.

Poslanik koalicije NADA Predrag Marsenić govorio je o situaciji na KiM, te optužio vladajuću koaliciju da predaje srpske institucije, dok se predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš prisetio sukoba sa nekadašnjim ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

Poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović reklamirao je povredu Poslovnika jer predsedavajuća, kako je rekao, nije reagovala na to što je ministar poljoprivrede rekao opoziciji da su neprijatelji ove zemlje.

Na početku sednice poslanici su postavljali pitanja na različite teme, pa je Milimir Vujadinović iz Srpske napredne stranke pitao je predstavnike opozicije dokle će medijsku i podršku političkih struktura iz Sarajeva i Zagreba da koriste u borbi protiv Srbije i razvoja našeg društva.

Poslanica Jedinstvene Srbije Marija Jevđić rekla je da ta stranka smatra da je uvođenje obaveznog vojnog roka velika stvar za Srbiju, ne samo za odbranu zemlje, već i zbog toga što će, kako je rekla, mladim ljudima osnažiti osećaj odgovornosti i ozbiljnosti, a Ministarstvo odbrane pitala je da li postoji mogućnost da se zakon o vojnom roku uskladi sa propisima koji tretiraju civilnu zaštitu.

Huligani iz Novog Pazara i incidenti u Novom Sadu

Poslanik SDPS Muamer Bačevac postavio je pitanje da li su privedeni i optuženi huligani koji su pre neki dan, kako je rekao, divljali centrom Novog Pazara mašući "zastavama iz 1990-tih" i "zastavom Srpske krajine".

Bačevac je pozdravio što su svi relevantni politički predstavnici, i muslimanski i srpski, osudili taj incident, ali je rekao da je izostalo privođenje i podizanje optužnice protiv huligana.

Poslanici opozicije interesovali su se za dešavanja ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac zatražio je od MUP-a i tužilaštva informaciju o tome ko su bili, kako je rekao, nasilnici koji su maltretirali studente, bacali eksplozivne naprave i koje mere su preduzete.

Poslanica Zeleno-levog fronta Natalija Stojmenović pitala je Ministarstvo prosvete da li ima saznanja da Filozofski fakultet u Novom Sadu angažuje obezbeđenje za sproveđenje izbora za studentski parlament.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Poslanica Narodnog pokreta Srbije Ivana Rokvić postavila je pitanje ministarki za demografiju i brigu o porodicu Milici Đurđević Stamenkovski da li je upoznata sa tim da određeni zaposleni u centrima za socijalni rad, kako tvrdi, kao što je u Centru za socijalni rad Obrenovac, organizuju usvajanje srpske dece u inostranstvu, posebvno u Švedskoj.

Poslanik koalicije NADA Zoran Stojanović pitao je da li je povučeno pismo dostavljeno EU u decembru 2023. godine koje se odnosilo na Kosovo i Metohiju, a poslanik Stranke slobode i pravde Goran Petrović da li je tačno da bivši ministar Nebojša Stefanović i dalje ima policijsku zaštitu.

Šef poslaničke grupe Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović pitao je da li je tačno da najviši državni zvaničnici prijamaju proviziju od 20 odsto za, kako je rekao, lobiranje za Rio Tinto i projekat Jadar, a načelnika Generalštaba Vojske Srbije kakav je njegov stav o budućnosti zgrade Generalštaba.

Poslanik "Mi - glas iz naroda" Jovan Janjić pitao je Vladu Srbije zašto Srbija i dalje sledi sankcije koje je EU uvela prema, kako je rekao, nama prijateljskoj Belorusiji.

Poslanik Srbija centra Slobodan Ilić pitao je Državnu revizorsku instituciju i Ministarstvo finansija o završnom računu opštine Stara Pazova.

"U izveštaju DRI piše da je imovina opštine Stara Pazova za godinu dana, od 2021. do 2022. godine, uvećana, nije greška, 458 milijardi dinara, što je oko četiri milijarde evra. To je više od imovine Kragujevca, Niša, Novog Sada ili pet puta veća vrednost imovine od Beograda na vodi", rekao je on.

Foto: ATAImages/A.K.

Opština Stara Pazova ima oko 63.000 stanovnika i samo 351 km2 i najmanja je opština u Sremu po površini, pa je pitao o čemu se tu radi.

Goran Petrović iz Stranke slobode i pravde pitao je da li bivši ministar Nebojša Stefanović i dalje ima policijsku zaštitu i da li ga MUP čuva ili prati, pošto je optuživan da je prisluškivao predsednika Vučića.

Skupština nastavlja rad u sredu u 10 sati.

Vanredna sednica Skupštine Srbije počela je u ponedeljak raspravom o predlogu za izmenu Zakona o budžetu za ovu godinu, koji predviđa da budžet Srbije iznosi 2.173 milijarde dinara, odnosno da bude povećan za 132,5 milijarde dinara.

Dok predstavnici Vlade Srbije i poslanici vladajuće koalicije ocenjuju da je predloženi rebalans budžeta razvojni, kao i da je pokazatelj dobre ekonomske politike koja se vodi, opozicija ga ocenjuje suprotno.

Ministar finansija Siniša Mali ukazao je u ponedeljak tokom višesatne sednice parlamenta da je nezaposlenost "nikad manja“, da su direktne strane investicije nikad veće, da veći prihodi omogućavaju pravu raspodelu koja će obezbediti dalji rast i razvoj. Ulaganje u infrastrukture projekte, kupovinu vozova, povećanje plata za prosvetu od 12 odsto, u javnom sektoru za osam odsto, kao i ulaganje u poljoprivredu. Na spisku investicionog projekata je izgradnja Nacionalnog stadiona, ali i finansijska podrška porodicama sa decom.

Opozicija je uglavnom kritikovala rashode vezano za Ekspo izložbu 2027. godine, izgradnju Nacionalnog stadiona, kao i nabavku aviona Rafal iz Francuske.

Nakon sednice o rebalansu budžeta, očekuje se i vanredna sednica o iskopavanju litijuma. 

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)