Ministarstvo odbrane povodom Kurtijevih navoda o kretanju srpske vojske: Kampanja dezinformacija, cilj podizanje tenzija

Povodom navoda kosovkog premijera Aljbina Kurtija o kretanju snaga Vojske Srbije u blizini administrativne linije, Ministarstvo odbrane ističe da je reč o nastavku kampanje dezinformacija usmerenih protiv vojske Srbije i snaga bezbednosti Srbije.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

13.10.2024. 14:20

Ministarstvo odbrane povodom Kurtijevih navoda o kretanju srpske vojske: Kampanja dezinformacija, cilj podizanje tenzija
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Kosovski premijer Aljbin Kurti izneo je u subotu uveče tvrdnje da je Vojska Srbije premestila trupe oko 50 metara blizu linije sa Kosovom.

Ministarstvo odbrane Srbije odbacilo je te navode ističući da su one nastavak kampanje dezinformacija usmerenih protiv srpske vojske i snaga bezbednosti Srbije.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je u subotu presečeno ilegalno prebacivanje drvne građe na KiM pri čemu su šumokradice pobegle na prostor pokrajine.

Napominje se da se u objavi na društvenim mrežama vide pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti koji izvršavaju redovne zadatke na obezbeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti, u skladu sa Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima.

"Navodne bezbednosne snage koje Kurti pominje u medijima, koje su došle u kontakt sa pripadnicima Vojske Srbije na pomenutoj lokaciji su u stvari šverceri bespravno posečene šume sa teritorije centralne Srbije, što je inače postao unosan ilegalan posao", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Presečen šverc drvne građe

U subotu se, dodaje se u saopštenju ministarstva, organi obezbeđenja administrativne linije presekli ilegalne aktivnosti prebacivanja drvne građe na teritoriju Kosova, pri čemu su šumokradice pobegle na prostor pokrajine, a zatečena pokretna sredstva koja su koristili za kriminalnu aktivnost predata su pripadnicima MUP.

"Širenje obmana i dezinformacija, koje su mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, deo su šire kampanje Privremenih institucija samouprave u Prištini koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanjivanje javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu i Metohiji i izbegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza", ističe se u saopštenju.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Ministarstvo ukazuje da u obezbeđenju administrativne linije prema Kosovu i Metohiji nema mesta za kosovsku policiju ili kosovske bezbednosne snage, budući da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum ne prepoznaju druge subjekte sem međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva u Pokrajini i snaga bezbednosti Republike Srbije.

Ministarstvo ističe da pravovremenim i sveobuhvatnim pripremama, pravilnom organizacijom snaga i preduzimanjem adekvatnih taktičkih radnji i postupaka, Vojska Srbije obezbeđuje administrativnu liniju, vrši kontrolu, sprečava ilegalne prelaske administrativne linije, pojedinačne i grupne ekstremističke aktivnosti i delovanje organizovanog kriminala između ostalog i ilegalne seče šume u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Tvrdnje o kretanju Vojske Srbije

Kurti je, uz fotografije na Fejsbuku, naveo da su bezbednosne institucije Kosova uočile, kako je naveo, "provokativne pokrete Vojske Srbije", navodeći da je njihov cilj podsticanje tenzija.

"Kada su videli da smo ih primetili, brzo su pobegli i otišli ​​u unutrašnjost svoje teritorije", napisao je Kurti.

Ponovo je optužio Srbiju da nastavlja da podiže tenzije "kroz hibridne akcije, sa ciljem da destabilizuje region, iako se prostor za ove manevre sužava iz dana u dan".

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)