Kakva sudbina čeka najveći putnički brod izgrađen u SAD: Težak 54.000 tona, prevozio i do 2.000 putnika

S. S. United States, najveći putnički brod izgrađen u SAD, mogao bi da postane ronilačka atrakcija budući da je potpisan preliminarni sporazum o njegovom potapanju na dno Meksičkog zaliva.

Autor:  

Vladimir Branković

|  

03.10.2024. 21:53

Kakva sudbina čeka najveći putnički brod izgrađen u SAD: Težak 54.000 tona, prevozio i do 2.000 putnika
Foto: Tanjug/AP/Matt Rourke Brod S. S. United States uukotvljen na doku reke Delaver u Filadelfiji

Izgrađen 1951. godine za potrebe kompanije "United States line", bio je jedan od najmodernijih putničkih brodova tog doba. Dugačak 302 metra i težak više od 54.000 tona, mogao je da preveze 1.928 putnika. Rekord brzine prelaska Atlantika oborio je već na prvom putovanju, a Amerikanci su ga smatrali simbolom industrije i razvoja. Među putnicima S. S. United States bile su brojne holivudske zvezde, političari i migranti koji su dolazili u SAD kako bi tamo započeli nove živote.

Mada je bio atrakcija, ovaj gigant je ispratio doba prekookeanskih plovidbi, pošto je vazdušni saobraćaj ubrzo preuzeo primat u tom svojstvu. S. S. United States je ubrzo postao nepraktičan i skup, pa je već 1969. godine povučen iz upotrebe.

Usidren i često premeštan iz luke u luku, stari "gospodin" pada u zaborav javnosti, a zub vremena ostavlja tragove na elegantnim linijama gvozdenog korita. Trošak njegovog održavanja i zauzimanja mesta u luci postaje nepodnošljiv.

Foto: Tanjug/AP/Matt RourkeS. S. United States

Zavezan za dok u Kolumbus bulevaru, u Filadelfiji, već godinama iščekuje svoju sudbinu. Bilo je govora o restauraciji, pretvaranju u hotel ili muzej, ali su ideje i planovi propadali usled velikih troškova osposobljavanja i održavanja.

Izgleda da je na pomolu rešavanje višedecenijske dileme - šta raditi sa SS United States?

Sporazum koji su u utorak odobrili zvaničnici okruga Oklaosa, na obali Floride, zavisi od rešenja medijacije koju je odredio sud, nakon što je sudija naredio da se stari brod iseli iz luke u Filadelfiji zbog višegodišnjeg spora oko zakupa i naknada za pristajanje.

Rešenje je da se brod potopi i da se tako, unutar konstelacije od više od 500 veštačkih grebena, postati atraktivna destinacija za ronjenje. Tako će dobiti novu svrhu i kao takav doprinositi turističkoj ponudi okruga Oklaosa, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP/Matt RourkeS. S. United States

Sporazum o kupovini broda mogao bi da bude zaključen za nekoliko nedelja, zavisno od medijacije suda, a pretpostavlja se da će njegova cena premašiti 10.000.000 dolara.

Dugačak proces čišćenja, transporta i potapanja broda očekuje se da će trajati najmanje 1.5 godina.

"S. S. United States inspirisao je milione širom sveta kao simbol američkog ponosa", rekla je Suzan Gibs, predsednica "S. S. United States Conservancy", neprofitne organizacije koja se bavi očuvanjem broda.

"Ako se brod pretvori u veštački greben, postaće jedinstvena istorijska atrakcija iznad i ispod površine vode", zaključila je ona.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)