Pedijatar savetuje kako zaštititi decu od jesenjih bolesti

Jesen donosi hladnije dane i veći rizik od sezonskih bolesti, posebno kod dece. Ovo je period kada roditelji posebno treba da vode računa o zdravlju svoje dece i da se fokusiraju na preventivne mere koje mogu ojačati imunitet i smanjiti rizik od bolesti.

Izvor: Index.hr   |  

12.10.2024. 11:16

Pedijatar savetuje kako zaštititi decu od jesenjih bolesti
Foto: Envato

Pedijatar Julija Rovenskaja, šef pedijatrijskog odeljenja Dečjeg kliničkog centra L. M. Roshal, savetuje roditelje kako da održe zdravlje dece na jesen.

Povećajte unos vitamina D

Jedan od najvažnijih elemenata za imunitet dece tokom jeseni i zime je vitamin D. Vitamin D igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema, omogućava telu da bolje apsorbuje kalcijum i fosfor – minerale neophodne za zdrav razvoj kostiju. 
Rovenskaja preporučuje uključivanje hrane bogate ovim vitaminom u ishranu dece: ribe poput lososa, skuše i sardine, kao i goveđa džigerica i žumanca, mogu biti odlični izvori vitamina D.

Zbog nedostatka sunčeve svetlosti u jesenjim i zimskim mesecima, roditeljima se preporučuje da se konsultuju sa pedijatrom o dodatnom unosu vitamina D u vidu dodataka ishrani, prenosi Index.hr

Vakcina protiv gripa

Rovenskaja ističe važnost vakcinacije protiv gripa kao jednog od najefikasnijih načina za prevenciju sezonskih bolesti. Vakcinacija smanjuje rizik od teških simptoma gripa i mogućih komplikacija, koje mogu biti ozbiljnije kod dece. Lekar preporučuje vakcinaciju cele porodice, jer se time stvara "zaštitna barijera" koja sprečava prenošenje bolesti unutar domaćinstva.

Vakcinacija protiv gripa se posebno preporučuje deci koja pohađaju školu ili vrtić gde su svakodnevno izložena kontaktu sa drugom decom.

Važnost sna za imunitet

San je osnova zdravog dečjeg organizma, posebno kada je u pitanju jačanje imuniteta. Rovenskaja podseća da deca mlađa od pet godina treba da spavaju oko 13 sati dnevno, a deca od osam godina treba da spavaju najmanje devet sati svake noći. Redovan i kvalitetan san pomaže organizmu da obnovi ćelije i ojača odbrambeni sistem, što decu čini otpornijim na infekcije.

Foto: Envato

Održavanje čistog i svežeg vazduha u kući

Kako bi se sprečilo širenje virusa i bakterija, doktorka preporučuje redovno provetravanje prostora, najmanje dva puta dnevno. Takođe, svakodnevno mokro čišćenje može značajno da smanji prisustvo bakterija i virusa u vazduhu, što je posebno važno u sezoni prehlade i gripa. Održavanje svežeg i čistog vazduha u kući je od suštinskog značaja za zdravlje cele porodice.

Redovna higijena

Nakon povratka iz škole ili vrtića, higijenske procedure poput pranja ruku i ispiranja nosa fiziološkim rastvorom mogu značajno smanjiti rizik od infekcija. Ispiranje nosa i grgljanje fiziološkim rastvorom pomažu u uklanjanju bakterija i virusa koji su možda ušli u respiratorni trakt. Temeljno pranje ruku, najmanje 20 sekundi sapunom, najvažnija je higijenska navika koja sprečava prenošenje infekcija.

Praćenje ovih jednostavnih, ali efikasnih saveta može napraviti veliku razliku u održavanju zdravlja dece tokom jeseni.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)