Milanović odbio da šalje vojnike u misiju podrške Ukrajini: To nije interes Hrvatske

Hrvatski predsednik Zoran Milanović saopštio je da se protivi učešću pripadnika Oružanih snaga Hrvatske u misiji podrške Ukrajini i da za to na predlog Vlade nije dao prethodnu saglasnost, a ako Vlada bude insistirala, o tome će odlučivati parlament dvotrećinskom većinom.

Izvor: Tanjug   |  

01.10.2024. 17:29

Milanović odbio da šalje vojnike u misiju podrške Ukrajini: To nije interes Hrvatske
Foto: Tanjug/AP/Matias Basualdo

U video obraćanju, Milanović je rekao Hrvatska na rat u Ukrajini ni na koji način ne može bitno da utiče, niti može da ga zaustavi, ali napominje da promišljenom i odgovornom politikom državnih vlasti može da spreči širenje rata prema hrvatskim granicama i obezbedi mir i bezbednost svim hrvatskim građanima.

"Zato sam odbio da dam prethodnu saglasnost na odluku o učešću Hrvatske vojske u misiji podrške Ukrajini. Dok sam ja predsednik, neću dopustiti učešće vojnika u takvim aktivnostima jer to nije nacionalni interes Hrvatske i potencijalno ugrožava sve njene ljude", rekao je Milanović.

U saopštenju iz Kabineta hrvatskog predsednika navodi se da je Vlada, putem potpredsednika Vlade i ministra odbrane, zatražila od predsednika Republike Hrvatske i vrhovnog komandanta Oružanih snaga prethodnu saglasnost na predloge odluka o učešću pripadnika OSRH u misijama, operacijama i aktivnostima NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Pozivajući se na hrvatski Ustav, navodi se da sve predložene odluke donosi Hrvatski sabor i to većinom glasova svih zastupnika ako predsednik Republike za odluke da prethodnu saglasnost.

"Ako predsednik Republike uskrati saglasnost, Hrvatski sabor može takve odluke da donese samo dvotrećinskom većinom svih poslanika", navodi se u saopštenju i ukazuje da je Milanović prethodnu saglasnost da za 12 od ukupno 13 odluka.

Jedina odluka na koju Milanović nije dao saglasnost jeste o učešću pripadnika OSRH u NATO aktivnosti za sigurnosnom i obučnom podrškom Ukrajini (NSATU).

"Vlada želi da pošalje pripadnike OSRH u misiju podrške Ukrajini, ali sprovođenje takve odluke u nadležnosti je predsednika Republike kao Vrhovnog komandanta OSRH i on je u okviru svoje ustavne nadležnosti odlučio da neće dati prethodnu saglasnost na odluku o učešću pripadnika OSRH u takvoj misiji koja može potencijalno štetno da deluje na nacionalne interese Republike Hrvatske", navodi se u saopštenju.

Vladin predlog odluke o učešću pripadnika OSRH u misiji NSATU temelji se na odluci NATO-a koja je doneta na samitu na vrhu Alijanse, održanom 10. i 11. jula u Vašingtonu, na kojem je učestvovao i Milanović.

Foto: Tanjug/AP/Eraldo Peres

Podseća se da se Milanović nije protivio donošenju takve odluke na nivou NATO-a budući da, nakon donošenja odluke, države članice same odlučuju hoće li i na koji način u toj aktivnosti učestvovati.

"Važno je znati da predsednik Republike ni na koji način nije bio konsultovan oko stavova koje je Republika Hrvatska zastupala u pripremi navedene odluke. Kršeći, opet, svoju ustavnu obvezu – koja Vladi nalaže saradnju s predsednikom Republike na području spoljne politike i odbrane – Vlada je ne samo preuzela obvezu u ime Republike Hrvatske već je i pripremila navedenu odluku o slanju pripadnika Oružanih snaga bez konsultacija s predsednikom Republike.

Predsednik Republike vrlo je jasno komunicirao svoj stav kako se protivi učešću pripadnika OSRH u takvim misijama", navodi se u saopštenju iz Kabineta hrvatskog predsednika.

Napominje se da je ruska agresija na Ukrajinu nedopustiva i predstavlja kršenje međunarodnog prava koje svi moramo osuditi.

"Predsednik Republike je u više navrata ponovio i stoji kod stava da je Ukrajina žrtva agresije te da joj i Hrvatska treba pružiti svu moguću humanitarnu pomoć. Na žalost, uprkos ogromnoj vojnoj pomoći koju prima Ukrajina, kraj rata se ne nazire već preti opasnost da se rat proširi i izvan granica Ukrajine", poručuje Milanović uz poruku da je zadatak predsednika Republike – a po njegovom mišljenju i zadatak svih hrvatskih državnih institucija – da zaštiti Hrvatsku od rata i preduzme sve mere kako bi Hrvatska ostala izvan ratnih sukoba.

Foto: Tanjug/AP/Markus Schreiber

"Upravo zbog toga predsednik Republike nije dao prethodnu saglasnost na odluku o učešću pripadnika OSRH u misiji sigurnosne podrške Ukrajini, vodeći se, pre svega hrvatskim interesima i štiteći Hrvatsku od mogućeg uvlačenja u ratni sukob", navodi se u saopštenju.

Navodi se, između ostalog, da Hrvatska kao punopravna članica ima obavezu i dužnost prema svojim saveznicima u NATO-u i da Milanović ni na koji način ne dovodi to u pitanje, o čemu govori i činjenica da je prethodnu saglasnost dao za 12 od ukupno 13 vladinih odluka.

"Rat u Ukrajini koji je posledica ruske agresije, međutim, ne predstavlja napad na neku od članica NATO-a, te stoga ni ne može da bude aktiviran član 5. Severnoatlantskog ugovora pa ne postoji ni međunarodno-pravna obveza učešća Hrvatske u aktivnostima koje bi je povezale s tim ratom", poručili su iz Kabineta hrvatskog predsednika.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)