(FOTO/VIDEO) Poplave u BiH: Broj mrtvih porastao na 18, nastavlja se potraga za nestalima

Najmanje 18 poginulih, od čega samo na području Jablanice, najteže nastradalog mesta, njih 13, zvanični su podaci. Nastavlja se potraga za više nestalih lica.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

Izvor: bhrt.ba, klix.ba   |  

05.10.2024. 08:18 >> 22:41

(FOTO/VIDEO) Poplave u BiH: Broj mrtvih porastao na 18, nastavlja se potraga za nestalima
Foto kolaž: AP/Armin Durgut/Robert Oroz

Šta je poznato dosad

- U poplavama i odronima u Bosni i Hercegovini stradalo je, prema zvaničnim podacima, najmanje 18 ljudi.

- Prethodno se verovalo da je broj žrtava 20, međutim kako je u subotu saopšteno, različite službe su prijavljivale broj umrlih, pa je došlo do greške

- Najgore je u Jablanici i Buturovića Polju kod Konjica, gde se i dalje traga za nestalima.

- U Drvaru je proglašeno stanje elementarne nepogode zbog poplava, klizišta i odrona, rekla je načelnica opštine Dušica Runić.

- Vlada Federacije BiH je proglasila stanje prirodne nesreće na području celog entiteta.

- Načelnik Fojnice Sabahudin Klisura izjavio je da je veliki deo pogođene oblasti bez struje.

- Razorne poplave u BiH napravile su ogromnu štetu.

Foto: AP/Armin Durgut

20.15 Pronađena još dva tela, broj mrtvih porastao na 18

Prema zvaničnim podacima iz MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenom prostoru je porastao na 15.

Spasioci su, pretražujući terene Konjica i Jablanice, pronašli još dva beživotna tela, jedno u Buturović Polju, drugo na području Donje Jablanice, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Poslednje informacije govorile su da je broj stradalih na ovom području bio 13, ali da ima nekoliko osoba koje se vode kao nestale.

Sa ovih 15, ukupan broj stradalih u poplavama u BIH porastao je na 18 jer je i na području Fojnice troje ljudi pronađeno mrtvo, prenosi Kliks.ba.

19:35 Pomoć za pogođene u poplavama u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina je zahvaćena najvećim poplavama u poslednjih nekoliko decenija. Najteže su pogođena područja oko gradova Tarčina, Kiseljaka, Kreševa, Jablanice i Konjica. Njima je potrebna pomoć, čije se prikupljanje organizuje preko platforme "Balkan donira".

U ovim teškim trenucima, građani Srbije i sveta mogu pomoći unesrećenima uplatama na platformi "Balkan donira". 

18:45 Savetu ministara BiH upućen zahtev Vlade FBiH za međunarodnu pomoć

Vlada Federacije BiH uputila je sa hitne sednice zahtev Savetu ministara za traženje međunarodne pomoći za područja pogođena poplavama u FBiH. Vlada FBiH zadužila je federalni Štab civilne zaštite da pripremi predlog odluke o izdvajanju iz sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u svrhu interventne pomoći ugroženim područjima, a s ciljem saniranja posledica prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području FBiH.

Iz federalne Vlade saopšteno je da je upućena inicijativa Savetu ministara da donese odluku o proglašenju Dana žalosti u BiH zbog gubitaka ljudskih života uzrokovanih poplavama i klizištima na području FBiH.

Foto: Nenad Ikonić

Na sednici federalna Vlada upoznala se o informaciji o preduzetim aktivnostima i radu preduzeća "Ceste FBiH" Sarajevo na uspostavljanju prohodnosti puteva, kao i preduzeća "Železnice FBiH" Sarajevo na uspostavljanju železničkog saobraćaja na područjima pogođenim poplavama.

"Ova javna preduzeća zadužena su da nastave aktivnosti na saniranju posledica prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije BiH, te da sva raspoloživa sredstva usmere na dalje radove na raščišćavanju i uspostavljanju prohodnosti puteva, kao i na raščišćavanju i saniranju pruge i stvaranju pretpostavki za ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja", stoji u saopštenju Vlade Federacije BiH.

17:57 Krišto: U Jablanici nestale cele porodice

Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto izjavila je u Jablanici da je veoma teško govoriti nakon stravičnih prizora koje je videla u tom mestu.

"Čovek naprosto ne može verovati. Na prvo mesto moramo staviti ljudske gubitke. Ovde su nestale cele porodice i moje iskreno saučešće svima u ovoj teškoj situaciji", rekla je Krišto (HDZ BiH).

Foto: Nenad Ikonić

Dodala je da celokupno društvo treba da bude angažovano na saniranju posledica ove prirodne katastrofe.

"U ovim najtežim trenucima moramo podići glavu i reći: moramo živeti, moramo raditi, svi zajedno. Na žalost, morala nam se dogoditi ovakva situacija da nas sve uveže da budemo usmereni jedni na druge", kazala je Krišto.

17:17 Spasioci iz Republike Srpske pomažu u Jablanici

Nenad Ikonić iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske kaže za Newsmax Balkans da je situacija u Donjoj Jablanici i dalje izuzetno ozbiljna, a potragu za nestalima i akciju čišćenja terena dodatno otežava kiša koja ne prestaje da pada.

Ikonić navodi da je do sada na području bih pronađeno 13 žrtava poplava.

"Sada ulazimo u kuće koje su bile pod vodom i pretresamo automobile, to rade timovi Republičke uprave civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom. Na terenu je naš mašinski tim, imamo mnogo mehanizacije, ali je velika površina koju treba da pretražimo. Dodatno nam otežava to što je ogromna količina kamena dospela u tu malu kotlinu gde narod živi", kaže Ikonić.

16:15 Trninić: Potraga za nestalima otežana zbog mulja

Situacija u popavljenoj Jablanici, u Federaciji BiH, je danas vrlo teška, potraga za nestalima je otežana zbog mulja i izlivanja kanalizacije, izjavio je v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Boris Trninić.

Trninić je naglasio da je u stalnom kontaktu sa timovima Republičke civilne zaštite Srpske koji su na terenu.

"Timovi Republičke uprave civilne zaštite pretražuju pojedinačno svaki objekat, lome stakla da bi ušli u kuće", rekao je Trninić za RTRS.

15.15 Nikšić: Dnevna šteta Železnica FBiH zbog blokada pruge 270.000 KM

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić na vanrednoj konferenciji za medije, nakon hitne sednice Vlade FBiH, kazao je da će biti potrebno nekoliko meseci da se popravi i uspostavi železnički saobraćaj ka Pločama, a koji je uništen nakon prirodne katastrofe.

Nikšić je rekao da će blokada pruge ostaviti ogromnu štetu generalno privredi, a posebno Železnicama FBiH, dnevna šteta će, kako je rekao, biti u iznosu od 270.000 KM (135.000 evra).

"Mi smatramo da onim što sada imamo, možemo sanirati posledice. Međutim, sada smo dobili informaciju direktora Železnice FBiH koji su možda najpogođeniji u smislu ugrožavanja poslovanja jer oni uglavnom ostvaruju komunikaciju preko luke Ploče. To je nešto što može dovesti do ogromne štete", kazao je Nikšić.

14.30 Cvijanović: Strahota nije završena, važno pokazati solidarnost 

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da se desila strašna tragedija i da je važno iskazati solidarnost, te naglasila da Republika Srpska oseća žalost i spremna je da pomogne FBiH.

"izrazila sam saučešće porodicama. Strahota, nažalost, nije završena, jer je veliki broj nestalih. Plašim se da će biti veći broj nastradalih", rekla je Cvijanović.

Ona je rekla da je zahvalna predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što je brzo intervenisao, pozvao načelnike federalnih opština i uputio pomoć.

"Premijeru (Nerminu) Nikšiću se ovo drugi put dešava. Pre deset godina smo zajedno prolazili kroz ovakve strahote, znam da će mu biti teško, ali i ostalim nivoima vlasti - kantonalnim, opštinskim", dodala je Cvijanović.

14.00 Nikšić: Odron u Donjoj Jablanici odneo živote

Stručnjaci kao uzrok katastrofalnih poplava koje su pogodile opštine Jablanicu, Konjic, Kiseljak, Fojnicu i Kreševo navode obilne padavine, prirodnu nepogodu, ali i ljudski faktor.

O sumnjama da je kamenolom uzrok velike katastrofe u Donjoj Jablanici s obzirom na to da tu opštinu nije unesrećila poplava, nego odron zemlje, govorio je federalni premijer Nermin Nikšić.

"Neki meštani mi kažu da kamenolom nije eksploatisan 20 godina, neki kažu da jeste, ali da ne spekulišemo. Ono što je evidentno i za šta ne treba poseban istražitelj da biste videli, jeste da su u tom naselju žrtve toga što se obrušilo kompletno brdo. U Buturović Polju je zaista bujica naišla i odnela ljude, a ovde je drugačije", rekao je Nikšić, preneo je sarajevski portal Klix.

13:00 Porast vodostaja kod Bihaća

Dok spasilački timovi iz svih krajeva Federacije BiH i Republike Srpske tragaju za nestalima, iz Agencije za vodno područje reke Save saopšteno je da vodostaji na rekama u FBiH beleže porast na većini vodomernih stanica na srednjem delu toka reke Une, dok su nivoi pojedinih reka u padu.

"Beleži se porast vodostaja na većini vodomernih stanica na srednjem delu toka reke Une, područje Grada Bihaća. U toku dana se očekuje prolazak vodnog talasa duž cele reke a nakon toga i postepeni pad vodostaja", saopšteno je iz Agencije.

Što se tiče vodostaja na reci Sani i Sanici, oni su u opadanju.

Foto: AP/Armin Durgut

12:00 Odloženi izbori u opštinama pogođenim poplavama

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donela je odluku o odlaganju lokalnih izbora u opštinama, koje su pogođene poplavama. Reč je o četiri biračke jedinice - Jablanica, Konjic, Kiseljak i Kreševo i odnosi se na sva biračka mesta u tim opštinama. U Fojnici će izbori biti odloženi na tri biračka mesta.

Datum o naknadnom održavanju izbora će biti objavljen nakon što se steknu uslovi za održavanje izbora. Zakon definiše rok za odluku u dužini od mesec dana.

11:00 Pogrešno izbrojane žrtve, zvanično pronađeno 13 tela

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) saopštila je da je pogrešno izračunat broj žrtava poplava i da je na tom području stradalo ukupno 13 osoba. 

Kako je navedeno na konferenciji za medije, jedna osoba je pronađena mrtva u Buturević Polju u Konjicu, a preostalih 12 je stradalo u Donjoj Jablanici, gde je situacija najkritičnija. 

"Na području HNK traga se za ukupno deset osoba, od kojih za četvoro u Konjicu, a za šestoro u Jablanici, ali se pretpostavlja da se je broj nestalih veći", izjavio je portparol Vlade HNK Darko Juka.

Prema njegovim rečima, u tri slučaja dve različite službe su evidentirale, svaka za sebe, tri stradale osobe, tako da je njihova smrt dva puta evidentirana i zbog toga je došlo do greške.

10:00 SPC: Za najugroženije u poplavama u BiH 100.000 evra

Patrijarh srpski Porfirije dao je nalog Verskom dobrotvornom starateljstvu u Beogradu, dobrotvornoj organizaciji koja deluje u okvirima Srpske Pravoslavne Crkve, da preko Eparhije zahumsko-hercegovačke porodicama, koje su najugroženije u poplavama u BiH uputi jednokratnu pomoć u iznosu od 100.000 evra.

Pomoć će biti podeljena bez obzira na to koje su vere i kom narodu pripadaju, saopštila je Srpska pravoslavna crkva. 

"Duhovni poglavar pravoslavnih Srba se moli Spasitelju Hristu za sve postradale, da Gospod pruži utehu njihovim porodicama i da zaustavi povodanj kako bi stradanje i uništavanje imovine koju su sticala pokolenja prestalo", navedeno je u saopštenju.

Patrijarh Porfirije, koji boravi u kanonskoj poseti sveštenstvu i vernicima u Kanadi, apeluje na sve narode Balkana, a posebno u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, da u ovim teškim danima pokažu međusobnu solidarnost, jer smo svi potrebni jedni drugima.

09:35 Mehanizacija u Donjoj Jablanici, traže se nestali

Najteža situacija nakon poplava u BiH je u Donjoj Jablanici, koja je potpuno zatrpana odronom, odnosno, kako se sumnja, granitnim otpadom s obližnjeg kamenoloma. 

To je dovelo do smrtnih slučajeva, a spasioci na ovoj lokaciji i dalje tragaju za nestalima, prenosi portal Klix.

Na teren je pristigla mehanizacija koja uklanja kamenje, a veruje se da ispod kamenja ima zatrpanih ljudi.

08:35 Spasioci na terenu, potraga za nestalima

Timovi Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske stigli su u Donju Jablanicu, gde počinje i potraga za nestalima. 

"Posle podneva smo učestvovali zajedno sa kolegama iz Federalne uprave u potrazi za nestalim licima, međutim, veoma velika količina kamenja i blata je zatrpala te i totalno porušila te objekte, tako da je veoma teška situacija", kaže Mladen Kulić iz Specializovane jedinice za spasavanje i za ruševina. 

Prema njegovim rečima, pet objekata je totalno porušeno, jer se iznad toga mesta nalazi kamenolom.

"Po izjavama meštana, gore se napravilo neko jezero koje je puklo i bujica je donela veoma velike količine kamenja. Timovi su prvo radili na rašišćavanju sa teškom mehanizacijom i bagerima, nakon toga su svi spasioci pretraživali teren. Tako da veoma je teška situacija, danas nastavljamo istim tempom", rekao je Kulić. 

8.20 Identifikovano 11 žrtava u Jablanici

U Jablanici je do sada identifikovano 11 žrtava nastradalih u poplavama i klizištima, navodi Dnevni avaz. 

8.10 Zukorlić uputio saučešće porodicama stradalih

Ministar bez portfelja zadužen za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost Usame Zukorlić izrazio je saučešće porodicama stradalih u poplavama u BiH. 

"Sa tugom i iskrenim saosećanjem pratimo tragične posledice poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu. Izražavam najdublje saučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije, kao i svima koji su pretrpeli ogromnu štetu", naveo je Zukorlić.

Istakao je da nas ovi teški trenuci podsećaju koliko je solidarnost važna u ovakvim situacijama. On je zahvalio svim službama i organizacijama Republike Srbije koje su odmah reagovale i uputile pomoć našim susedima. 

"Ova podrška pokazuje našu zajedničku brigu za sigurnost i dobrobit svih ljudi u regionu. Ovo je trenutak kada moramo biti ujedinjeni i saosećajni, jer samo zajedno možemo prevazići ovu tragediju", naveo je Zukorlić.

8.08 Prikupljanje pomoći za poplavama pogođena područja

Humanitarna organizacija Pomozi.ba objavila je adrese na kojima će se u Travniku, Mostaru, Bihaću i Sarajevu nalaziti punktovi za prikupljanje pomoći za poplavama pogođena područja.

"Najneophodnije su voda, konzervirana hrana, higijenske potrepštine…", poručili su iz Pomozi.ba.

Za unesrećene u poplavama otvoren je humanitarni telefonski broj 17039. Pozivom se doniraju 2 KM, a broj je jedinstven za sve telekom operatere u BiH.

Foto: AP/Armin Durgut

8.00 Obustavljen saobraćaj od Jablanice prema Mostaru

Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj zbog velikih poplava i odrona.

U petak veče je osposobljen saobraćaj jednom trakom na magistralnom putu Jablanica – Prozor.

Na deonici od Konjica prema Jablanici trenutno mogu saobraćati samo vozila interventnih službi.

Alternativni pravci su: Sarajevo - Novi Travnik - Rostovo - Bugojno - Kupres - Tomislavgrad - Posušje - Mostar ili Sarajevo - Foča - Tjentište - Gacko - Mostar.

Na putu Konjic - Borci - Ruište ima vode i mulja na kolovozu, ali mogu saobraćati putnička, kombi i terenska vozila, ali je prohodno.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)