Situacija veoma ozbiljna, potragu za nestalima otežava kiša: Spasioci iz Republike Srpske pomažu u Jablanici

Nenad Ikonić iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske kaže za Newsmax Balkans da je situacija u Donjoj Jablanici i dalje izuzetno ozbiljna, a potragu za nestalima i akciju čišćenja terena dodatno otežava kiša koja ne prestaje da pada.

Autor:  

Tijana Kecman

|  

05.10.2024. 17:15

Situacija veoma ozbiljna, potragu za nestalima otežava kiša: Spasioci iz Republike Srpske pomažu u Jablanici
Foto: Nenad Ikonić Spasioci iz Republike Srpske pomažu u Jablanici

Ikonić navodi da je do sada na području bih pronađeno 13 žrtava poplava.

"Sada ulazimo u kuće koje su bile pod vodom i pretresamo automobile, to rade timovi Republičke uprave civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom. Na terenu je naš mašinski tim, imamo mnogo mehanizacije, ali je velika površina koju treba da pretražimo. Dodatno nam otežava to štoje ogromna količina kamena dospela u tu malu kotlinu gde narod živi", kaže Ikonić.

Foto: Nenad Ikonić

Dodaje da je u Donjoj Jablanici mašinski tim sa mehanizacijom koji čine utovarivač "ult", bager i dva kamiona sa rukovaocima, kao i tim za urbano spasavanje iz ruševina - USART sa desetak pripadnika.

Očekuje se dolazak tima s pumpama visokog kapaciteta, koji će probati da izvuku veliku količinu vode koja se i dalje nalazi u naselju.

Foto: Nenad Ikonić

Ikonić  navodi da niko u ovom trenutku ne može da proceni koliko će trajati akcija, jer kiša i dalje pada i sva voda sa okolnih brda se sliva na istu lokaciju.

Timovi Republičke uprave civilne zaštite RS su prenoćili na terenu, a kolegama iz Federacije Bosne i Hercegovine najverovatnije će pomagati i sledeće nedelje. 

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)