A gde je pečat? U Crnoj Gori bez inspekcijskih kontrola - jer nema štambilja

Novi pečati većine inspekcija u Crnoj Gori nisu gotovi, zbog čega inspektori ne mogu da rade kontrole, mnogi nisu dobili rasporedna rešenja, pa borave u starim prostorijima UIP, dok u ministarstvima nema pravilnika o usklađivanju pečata i legitimacije.

Izvor: Vijesti.me   |  

10.10.2024. 22:02

A gde je pečat? U Crnoj Gori bez inspekcijskih kontrola - jer nema štambilja
Foto: Envato

Građani ili firme koje žele da prijave neki problem inspekcijskim službama to ne mogu da urade jer većina ministarstva nije objavila kontakte inspekcija koje su preuzeli nakon 1. oktobra, kada je zvanično prestala da postoji Uprava za inspekcijske poslove (UIP).

Osim toga, zbog gašenja Uprave novi pečati većine inspekcija nisu gotovi, zbog čega inspektori ne mogu da rade kontrole.

"Od 1. oktobra, zaključno sa jučerašnjim danom, izvršen je nadzor od ukupno 26 inspekcija", istakao je jedan od inspektora za Vijesti.

Iz Vlade su ranije naveli da je decentralizacija UIP-a uspešno okončana i da su svi inspektori na svojim mestima, te da sve funkcioniše bez smetnji.

Ipak, bivši radnici (inspektori) UIP-a za Vijesti tvrde suprotno - nemaju pečate, ne znaju gde im je radno mesto i koje su im obaveze.

Oni tvrde da nijedna od inspekcija koje su radile pod bivšim UIP-om sedam dana nije izvršila inspekcijski nadzor jer nemaju svoj pečat, a objasnili su da im je dozvoljeno da koriste stare inspektorske legitimacije iz Uprave, ali da bez pečata ne mogu da izvrše nadzor.

Naglasili su i da je po njihovim informacijama, prosvetna inspekcija izvršila nadzor sa pečatom Ministarstva prosvete. Tvrde da je to nezakonito, jer taj pečat nije u skladu sa legitimacijom, kako Zakon o inspekcijskom nadzoru nalaže, te da još uvek za njih u ministarstvima ne postoji pravilnik o usklađivanju pečata i legitimacije.

"Deo inspektora ne radi u ministarstvima, kako je to ranije najavljeno, već su u starim terenskim lokacijama UIP-a. Nekima od njih je rečeno da u pojedinim ministarstvima nema mesta za njih, pa oni na posao odlaze u prostorije UIP-a na Zabjelu, a neki od njih ni tamo još nisu bili jer nemaju suštinski šta da rade", naveli su inspektori.

Problem rasporednog rešenja

Ispričali su i da neki od njih još nisu dobili rasporedna rešenja, već samo predlog.

"Dobili smo spisak o tome ko je gde i navodno su naši dosijei tamo, ali niko nije dobio rasporedno rešenje pa se maltene samoinicijativno okupljamo u starim kancelarijama UIP-a na Zabjelu. Bez rasporednih rešenja ne znamo gde nam je radno mesto, ni obaveze ni zadaci", ispričali su inspektori.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)