Više od 42 odsto mladih iz Severne Makedonije želi da napusti državu

Od svih zemalja jugoistočne Evrope najviše mladih iz Severne Makedonije, njih 42,67 odsto, izrazilo je želju da napusti državu zbog loših socijalnih, životnih i ekonomskih standarda i uslova, navodi se u istraživanju Fondacija "Fridrih Ebert".

Izvor: Tanjug   |  

22.10.2024. 21:24

Više od 42 odsto mladih iz Severne Makedonije želi da napusti državu
Foto: Envato

Prema rezultatima "Studije o mladima iz jugoistočne Evrope 2024", sledeće mesto na toj listi zauzima Bosna i Hercegovina, u kojoj bi 31,18 odsto mladih da emigrira, a u Albaniji taj procenat iznosi 36,95, prenele su podgoričke Vijesti.

Što se drugih država u regionu tiče, u Hrvatskoj je 21,62 odsto mladih izrazilo potrebu da napusti državu. Situacija je slična i na tzv. Kosovu, gde je 27,83 odsto mladih nezadovoljno životnim standardima.

U Srbiji i Sloveniji 25 odsto mladih pokazalo je potrebu da napusti državu, a u Grčkoj taj broj iznosi 31,26 odsto. U Bugarskoj i Rumuniji istraživanje je pokazalo najmanju volju mladih za napuštanjem svojih zemalja.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 8.943 mladih iz jugoistočne Evrope, starosti od 14 do 29 godine, a pokazalo je da njih 23 odsto bolju platu vidi kao jedan od ključnih razloga za iseljenje iz države. Da ekonomski faktori i prilike imaju bitnu ulogu u emigraciji mladih istaklo je 67 odsto ispitanika, dok je za njih 62 odsto korupcija najveći problem s kojim će se njihove zemlje suočiti naredne decenije.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)