Napadi Izraela na mirovnjake UN u Libanu: Reagovao Bajden, za Meloni i Makrona "neprihvatljivo"

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden uputio je Izraelu poziv da prestane sa pucanjem na mirovne snage Ujedinjenih nacija (UN) tokom sukoba s Hezbolahom u Libanu, nakon dva takva incidenta u 48 sati.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

Izvor: BBC   |  

12.10.2024. 09:10 >> 12:12

Napadi Izraela na mirovnjake UN u Libanu: Reagovao Bajden, za Meloni i Makrona "neprihvatljivo"
Foto: Tanjug/AP/Oded Balilty

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je kao potpuno neprihvatljive "namerne napade" izraelske vojske na mirovne snage UN u Libanu.

"Mi to osuđujemo, ne tolerišemo i nećemo tolerisati da se to ponovi", rekao je Makron juče na Kipru, gde je učestvovao na sastanku grupe Med9 koja okuplja mediteranske zemlje članice EU", rekao je on.

Makron je ponovo pozvao na obustavu izvoza oružja koje se koristi u Gazi i Libanu što je, kako je ocenio, "jedini način" da se okončaju sukobi.

"To ni u kom slučaju nije apel da se Izrael razoruža", napomenuo je Makron, čije su izjave o embargu na oružje ranije razbesnele izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Meloni osudila napade

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je, takođe, osudila izraelske napade na mirovnjake UN u Libanu, ističući da je to neprihvatljivo i zalažući se za jačanje mirovnih trupa.

Foto: Tanjug/AP/Andrew Medichini

Meloni je, nakon usvajanja zajedničke deklaracije, koja je sačinjena uz učešće Francuske i Španije, najavila da tokom narednog sastanka grupe G7 o odbrani želi da pokrene inicijativu u koju bi bile uključene i druge zemlje kako bi se zajednički ostvarili napori na jačanju mirovnih trupa u Libanu, prenosi Italy24.

Napadi na mirovnjake UN

Podsetimo, izraelske odbrambene snage (IDF) preuzele su u petak odgovornost za incident, u kome su povređena dva vojnika iz Šri Lanke u sastavu snaga UN-a u Libanu (UNFIL).

Izraelska vojska je navela da će taj incident biti istražen "na najvišim nivoima".

Dva pripadnika UNFIL-a iz Indonezije u četvrtak su povređena pri padu sa osmatračnice, nakon što je u nju pucao izraelski tenk, prenosi BBC.

Lideri Francuske, Italije i Španije objavili su zajedničko saopštenje u kome osuđuju akcije Izraela, ističući da su neopravdane i da odmah treba da budu zaustavljene. 

Ministarstvo spoljnih poslova Šri Lanke saopštilo je da osuđuje napad IDF-a u kojem su povređena dva njena vojnika.

Kako je počeo sukob Izraela i Hezbolaha

Sukob između Izraela i Hezbolaha izbio je pre godinu dana kada je ta militantna organizacija počela sa lansiranjem raketa na sever Izraela u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas, na početku rata u Pojasu Gaze.

Sjedinjene Države smatraju Hezbolah terorističkom organizacijom, dok je Evropska unija (EU) na crnu listu stavila samo njegovo naoružano krilo, ali ne i političku partiju koja ima poslanike u libanskom parlamentu. 

SAD i EU: Hamas teroristička organizacija

Palestinski Hamas i Sjedinjene Države i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Konflikt u Libanu intenzivirao se poslednjih nedelja, Izrael je bombardovao južni Liban, južna predgrađa Bejruta i dolinu Bekaa, ubivši mnoge od najviših lidera Hezbolaha i poslavši kopnene trupe u južni Liban. Hezbolah je pak ispalio rakete dublje u Izrael.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)