(FOTO/VIDEO) Srpska škola u San Dijegu u koju idu naša deca, ali i "snajke" i "zetovi" Amerikanci, Meksikanci...

San Dijego je grad na jugu Kalifornije, blizu granice sa Meksikom, u kome živi ne toliko velika, ali zato vrlo organizovana srpska zajednica, u kojoj postoji čak i srpska škola, naučni klub pod imenom "Nikola Tesla" i dramska sekcija, a sve to zahvaljujući vrednim damama iz Srpskog kulturnog centra.

Autor:  

Antonije Kovačević

|  

16.10.2024. 19:21

(FOTO/VIDEO) Srpska škola u San Dijegu u koju idu naša deca, ali i "snajke" i "zetovi" Amerikanci, Meksikanci...
Foto: Antonije Kovačević

Ove godine je u školu srpskog jezika upisalo više od 80 đaka svih uzrasta, kako dece srpskog porekla, tako i odraslih koji žele da ga nauče ne bi li se lakše sporazumevali sa svojim partnerima I bračnim drugovima.

"Srpska škola je osnovana u januaru 2020. godine i u septembru je počela školska godina, peta generacija. U školi imamo đake različitih uzrasta, najmlađi imaju tri godine, a imamo i odrasle, koje zovemo 'snajke i zetovi'. Oni pohađaju časove onlajn i uglavnom ih vodi direktorka naše škole Dijana Perić i još jedna nastavnica, Aleksandra", kaže Vesna Jovanović-Mladenović, osnivač škole.

"Snajke i zetovi" su pre svega devojke koje se zabavljaju sa srpskim mladićima, ali i udate žene i muškarci koje žele da pored svoje dece i partnera nauče srpski jezik, srpsku kluturu i tradiciju, nadovezuje se Dijana Perić.

Foto: Antonije Kovačević

Na pitanje koji je bio motiv, ističu da su to prvenstveno bila njihova rođena deca.

"Moja deca su rođena ovde i bilo mi je stalo da nauče srpski jezik. I ne samo jezik već i našu tradiciju, kulturu. Takva vrsta škole nije postojala u to vreme u San Dijegu, podržalo nas je nekoliko roditelja i tako je sve krenulo. Na početku, istina, nismo ni sanjali da će to imati ovoliko uspeha", kaže Jovanović-Mladenović.

Dodaje da su roditelji, ali i bake i deke, koji su tu bili u poseti, bili prijatno iznenađeni napretkom njihove dece.

"A suština je da smo organizovali veoma kvalitetnu nastavu i da sve naše nastavnice i učiteljice su u Srbiji ili bivšoj Jugoslaviji završili fakultete i radili su u prosveti, a neke od njih su ovde i magistrirale, doktorirale, radile na Univerzitetu San Dijego, tako da možemo da se pohvalimo vrlo kvalitetnim kadrovima", ističe ona.

Jedna od njih je i direktorka škole Dijana Perić.

"Ja sam u Srbiji radila u obrazovnom sistemu i kada sam došla ovde pridružila sam se projektu Srpskog kulturnog centra i nastavili smo zajedno da širimo ovu priču. Trenutno u školi imamo četiri grupe učenika, u skladu sa njihovim godinama, ali i znanjem. Tinejdžeri slušaju nastavu onlajn, a imamo i grupu dece koja ne žive u San Dijegu, a žele da nauče srpski, iz San Franciska, Sakramenta, Majamija, Arizone i drugih država", priča ona.

Škola je organizovana subotom i traje tri sata. Između dva časa koji traju po sat vremena imaju pauzu u kojoj se druže, ručaju, sklapaju prijateljstva.

"Cilj nam je da se deca u školi osećaju prijatno i da ovde dolaze rado i svojom voljom, a ne pod nekom prisilom", kaže direktorka Srposke škole u San Dijegu.

Ona ponosno ističe kako su njihova deca počela da se druže i privatno, kako traže od roditelja da viđaju jedni druge mimo časova, tokom radne nedelje.

"Roditelji su se organizovali i mimo škole, tako da se redovno viđaju u jednom parku ponedeljkom i četvrtkom, gde se deca igraju i druže. A to im je prilika da mimo časova pričaju na srpskom. Roditelji su dosta uporni u tom smislu i stalno ih podsećaju da pričaju na srpskom", ističe Perić.

Foto: Antonije Kovačević

U međuvremenu je sa radom počela i dramska sekcija u okviru škole, a deca su već imala i nekoliko pravih pozorišnih premijera.

"Predstave su, naravno, bile na srpskom jeziku, a aplauzi koje su dobili bili su im motiv više da nastave još vrednije da uče srpski jezik. Pred samu premijeru smo im kupilii bežične mikrofone, sa kojima su izgledali kao pravi glumci, što ih je još više inspirisalo da nastave da rade. Posle poslednje premijere su bili toliko oduševljeni da su odmah pitali: Da li možemo sada da idemo u Njujork? A radi se o tome da imamo plan da sa predstavom o Nikoli Tesli u januaru nastupimo u Njujorku, na Danima Nikole Tesle", naglašava Perić.              

Kada završe školsku godinu deca dobijaju sertifikate koji im vrede u američkom obrazovnom sistemu kao diploma za drugi jezik, posle engleskog.

O tome i mnogo čemu drugom poslušajte u nastavku intervjua koji je sa njima vodio dopisnik Newsmax Balkans iz Amerike Antonije Kovačević:

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)