(VIDEO) Američki san na valjevski način: Restoran u Los Anđelesu u kojem se služi srpska hrana

U Los Anđelesu živi veliki broj Srba koji su raštrkani u dva okruga. Kad ih upitate za savet gde se najbolje leči nostalgija u Kaliforniji, većina će vam reći da odete do Metro kafea, čiji vlasnik Saša Stanković nije zaboravio odakle je - na meniju uvek ima nešto što prija ukusu i nepcima zemljaka.

Autor:  

Antonije Kovačević

|  

19.10.2024. 20:47

(VIDEO) Američki san na valjevski način: Restoran u Los Anđelesu u kojem se služi srpska hrana
Foto: Antonije Kovačević

Saša je iz rodnog Valjeva došao u Ameriku pre više od 20 godina, a sa suprugom, koja je poreklom iz Japana, ima dvoje dece. Već dugo je u ugostiteljskom biznisu, u kome ima dosta uspeha.

A uspeh ovde podrazumeva konstantan i težak rad, pa smo tako i Sašu zatekli kako služi goste, razgovara sa njima i vodi računa o svakom detalju u njegovom restoranu.

"Nisam razmišljao tako kada sam došao ovde. Bio sam klasična Srbenda koja je smatrala da gazda treba da sedi za stolom i priča sa konobaricama. A onda sam se susreo sa Amerikom i novim načinom razmišljanja. Počeo sam sa mojim kumom, radili smo za Starbaks i još neke korporacije i tu sam po prvi put video da kapitalizam u Srbiji i SAD nisu iste stvari. Kad sam otvorio prvi restoran video sam da bez mene koji ću sve da nadgledam i usput da radim to ne može da prođe", kaže Stanković.

Foto: Antonije KovačevićSaša Stanković

On ističe da je naš, srpski mentalitet, dobra polazna osnova, ali da od prazne priče i hvalisanja nema ništa.

"Srbi su strašno prilagodljiv narod, mi možemo da uspemo bilo gde. Ali ima jedna stvar koja nas sputava. Mi za sebe često mislimo da smo najbolji i najpametniji i to nije daleko od istine. Ali postoje ljudi koji su i pametniji, i bogatiji, načitaniji. I sad ako negiramo sve te stvaro – jesmo li mi stvarno najbolji?", pita se Stanković.

U Kaliforniji se susreo sa prilično liberalnom politikom, obrazovanjem, ali i zdravstvom, čiji se odnos, naročito prema deci, prilično razlikuje.

"Ovde je pravilo da dete od 12 godina već ima svoja prava. I recimo kad moja ćerka bude išla kod doktora sledeći put na pregled ona može da odlučuje o svojoj sudbini sa svojim doktorom. Ona mora da zahteva da jedan roditelj bude prisutan kad recimo slomi ruku ili nešto drugo. Ako se u bilo kom trenutku ne oseća kao devojčica i to im kaže automatski bi joj doktori dali lekove za promenu pola. To me plaši, ali s druge strane sve polazi iz kuće i škole. Ako svoje dete ne usmeriš do 13-14 godine kako treba, ne pokažeš im ljubav, da se ona osećaju sigurno, ne pokažeš ljubav prema svog partneru, da iz tvog primera uče kako porodica treba da funkcioniše, onda su izloženi uticajima sa strane", konstatuje naš sagovornik.

Pogledajte šta je još rekao uspešni srpski ugostitelj iz Los Anđelesa u intervjuu koji je snimio dopisnik Newsmax Balkans iz SAD Antonije Kovačević.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)