"Bebinka" pogodila Kinu: Najjači tajfun od 1949. godine, raseljeno 414.000 stanovnika Šangaja

Tajfun "Bebinka" pogodio je Šangaj, kao oluja prve kategorije i to je najjači tropski ciklon koji je direktno pogodio ovaj kineski finansijski centar za više od sedam decenija.

Izvor: Rojters   |  

16.09.2024. 08:13

"Bebinka" pogodila Kinu: Najjači tajfun od 1949. godine, raseljeno 414.000 stanovnika Šangaja
Foto: Tanjug/AP/Chinatopix

Sa udarima vetra koji je dostizao brzinu od 151 kilometar na sat, tajfun je pogodio grad sa skoro 25 miliona stanovnika i to je najjača oluja zabeležena u Šangaju od tajfuna Glorija 1949. godine, prenosi Rojters.

Državni mediji su u nedelju javili da je 9.318 ljudi evakuisano iz jednog distrikta u Šangaju, a više od 414.000 stanovnika je raseljeno dok se grad pripremao za udar oluje. Tajfun je pogodio istočnu Kinu u vreme dok se održava trodnevni jesenji festival, tokom kojeg mnogi Kinezi putuju.

Šangaj je retko podložan direktnim udarima jakih tajfuna koji uglavnom stižu južnije u Kinu. Jagi, jaka oluja kategorije 4, protutnjala je prošle nedelje pokraj južne provincije Hainan.

Foto: Tanjug/AP/Chinatopix

Ranije je saopšteno da je Šangaj obustavio brodski saobraćaj, ograničio drumski saobračaj i zatvorio turističke lokacije pripremajući se za udar tajfuna "Bebinka".

Komentari (0)