(VIDEO) Jurić: Pokrećemo projekat za suzbijanje vršnjačkog nasilja, očekujemo podršku i vlasti i opozicije

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić najavio je novu inicijativu za suzbijanje vršnjačkog nasilja pod nazivom "Uključi se". Naredne nedelje na sednici Odbora za prava deteta u Narodnoj skupštini predstaviće novi projekat, a očekuje podršku i vlasti i opozicije.

Autor:  

Natalija Dojčinović

|  

16.10.2024. 15:08

(VIDEO) Jurić: Pokrećemo projekat za suzbijanje vršnjačkog nasilja, očekujemo podršku i vlasti i opozicije
Foto: MUP Srbije

Deveta konferencija "Bezbednost i odgovornost 2024" u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu decu, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Srbiji okupila je predstavnike relevantnih organizacija i institucija na istom mestu. Jedna od tema je i nova inicijativa za suzbijanje vršnjačkog nasilja.

Igor Jurić Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu je rekao da je ključna podrška države po pitanju programa "Uključi se".

"To je program rada sa decom sa problemom u ponašanju. Imali smo Ribnikar prošle godine i čini mi se da nije urađeno dovoljno nakon te tragedije. Želimo da radimo na ozbiljan sistematski način sa decom koja imaju problem u ponašanju, da radimo sa njihovim roditeljima. Pilot projekat iz Novog Sada bi trebao da se proširi na celu zemlju, a mi smo kao organizacija potpuno spremi za to", rekao je Jurić.

Bezbednost i odgovornost - a kada je o bezbednosti dece reč, odgovornost odraslih je u fokusu. Govorilo se o onome što je urađeno, ali i o onome što je potrebno uraditi.  

"U utorak sam imao razgovor u Ministarstvu telekomunikacija gde smo razgovarali o tome da se mora uraditi strategija vezana za bezbednost dece na internetu i kompletna analiza da vidimo ko se i na koji način bavi ovim problemom", istakao je Jurić.

On je rekao da je važna što bolja saradnja sa kompanijama koje su nosioci i koje imaju najjače društvene mreže.

Foto: MUP Srbije

"Tu pre svega mislim na Metu koja je vlasnik Instagrama i Fejsbuka jer nemamo odgovorna lica u našoj zemlji koja bi mogla garantovati da kada se jedno dete nađe na njihovim platforama da će kasnije biti uklonjeni podaci samog deteta", rekao je direktor Centra za nestalu i zlostavljanju decu.

Ambasador SAD Kristofer Hil naglasio je da svako dete zaslužuje bezbedno detinjstvo i da bude zaštićeno, kao i da su sa tom ideju svi saglasni.

"Očekivalo se da internet bude jedna od velikih inovacija našeg doba i verovatno još uvek jeste. Međutim, svako je otkrio internet, uključio je loše ljude. Dakle, moramo biti pripremljeni da odgovorimo na to i da budemo svesni da svakog dana naši deca mogu biti ugroženi stvarima koje čitaju i vide na internetu".

Foto: MUP Srbije

Otvarajući konferenciju, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je za MUP tema bezbednosti dece i učenika u školama prioritetan zadatak, kao i da je od velike važnosti da dete ume da prepozna čin nasilja i da zna na koji način može da ga prijavi i kako da se zaštiti.

''Ne zaboravimo da je svakoga dana u Srbiji oko 2.400 policajaca posvećeno bezbednosti dece u školi. Upravo u tim situacijama veliki saveznik ugroženoj deci je baš policija i deca to moraju da znaju", istakao je Daćić.

Foto: MUP Srbije

On je naglasio je da roditelji treba odmah da prijave svaku sumnjivu aktivnost koja ugrožava bezbednost njihove dece jer, kako je rekao, njihova brza reakcija i prijava mogu da spreče predatore da učine dalju štetu i da ih brže dovedu pred policiju.

Dačić je podsetio i na značaj uspostavljanja sistema "Pronađi me" za koji su se, kako je rekao, Igor Jurić i on složili da je izuzetno važan za što efikasniji i brži pronalazak nestale dece i najavio da će se u narednom periodu raditi i na njegovom daljem unapređenju.

Jurić je rekao da je u Srbiji tokom 2023. godine nestalo 1.525 dece, a pronađeno 1.510, dok se 15 dece i dalje vodi kao nestalo i takođe istakao važnost usavršavanja sistema ''Pronađi me''.

Osim reči o suzbijanju seksualne eksploatacije dece, bezbednosti dece na internetu, ali i rešavanju problema u ponašanju kod dece, reči je bilo i o nestaloj deci. Problema je više, ali rešenje je jedno - prevencija. 

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)