Sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore dobio podršku evropskih kolega za štrajk najavljen za 26. oktobar

Evropska federacija transportnih radnika (ETF) uputila je pismo podrške Sindikatu kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), koji je za 26. oktobar najavio jednočasovni štrajk upozorenja.

Izvor: Vijesti   |  

16.10.2024. 16:37

Sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore dobio podršku evropskih kolega za štrajk najavljen za 26. oktobar
Foto: Envato

U pismu se navodi da je rukovodstvo Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) zbog nepoštovanja socijalnog dijaloga izazvalo nestabilnost u radu te institucije i ugrozilo njenu sposobnost da bezbedno rukovodi vazdušnim saobraćajem.

"Nažalost, čini se da se izvršni direktor odlučio za jednostrano donošenje odluka, posebno zbog nepokretanja pregovora o novom kolektivnom ugovoru i isključivanja najvećeg sindikata, koji predstavlja više od polovine radne snage, iz postojećeg ugovora. Ovakvo delovanje je bez presedana u evropskom kontekstu i moglo bi da ima ozbiljne posledice za budućnost socijalnog dijaloga u SMATSA i potencijalno da ugrožava osnovno pravo radnika da učestvuju u kolektivnim pregovorima", navedeno je i pismu ETF-a, prenose Vijesti.

Istakli su da je socijalni dijalog u SMATSA značajan kako bi se osigurao kapacitet vazdušne kontrole duž glavnog koridora do jugoistočne Evrope, a što utiče i na pravovremeno obezbeđenje sigurnost letova za Evropljane u 2025.

"Snažno ohrabrujemo predstavnike vlada iz Srbije i Crne Gore da konstruktivno razgovaraju sa Sindikatom Kontrole letenja (SKL). Verujemo da je otvoreni dijalog ključan za rešavanje problema i traženje rešenja koja su u interesu obe strane, a sa krajnjim ciljem da resetuju veze i obnove stabilnost SMATSA. Srdačno podržavamo napore SKL u odbrani njihovih prava, uključujući njihovo pravo na delovanje, jer su ta prava ključna za održavanje zdrave sredine za zaposlene", navedeno je u dopisu koji potpisuje zamenica generalnog sekretara ETF za avijaciju Sabin Trijer.

Podsetimo, Sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore najavio je za 26. oktobar jednočasovni štrajk upozorenja, nezadovoljan nizom odluka rukovodstva kompanije, među kojima je i odbijanje da započne pregovore o zaključenju novog Kolektivnog ugovora.

U Odluci o stupanju u štrajk upozorenja se navodi da zaposleni traže započinjanje pregovora radi zaključivanja novog Kolektivnog ugovora, kao i poštovanje i primjene Finansijskog plana SMATSA za 2024. godinu, sa naglaskom na internu preraspodelu planiranih sredstava.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)