Restitucija u Srbiji: Šta je sve vraćeno američkim državljanima

Američkim državljanima do sada su vraćena 146 poslovna prostora, 32 zgrade, 45 stanova, 197.395 kvadratna metra neizgrađenog građevinskog zemljišta, te više od 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i više od 20 hektara šume, rekli su za Newsmax Balkans iz Agencije za restituciju.

Autor:  

Tatjana Velimirović

|  

03.10.2024. 15:29

Restitucija u Srbiji: Šta je sve vraćeno američkim državljanima
Foto-kolaž: Envato, Milena Đorđević

Američkim državljanima je, kao i mnogim građanima Srbije, oduzeta imovina posle Drugog svetskog rata, te kad su se stekli uslovi, mogli su da podnesu zahtev za vraćanje nasledstva, i da očekuju povrat u naturi ili novčano obeštećenje. 

Zakonski rok podnošenja zahteva trajao je od 1. marta 2012. godine do 3. marta 2014. A koliko je državljana SAD uopšte podnelo zahtev za vraćanje oduzete imovine?

Državljani SAD podneli 311 zahteva za restituciju

"U zakonskom roku podneto je 266 zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje državljana SAD, kao i 30 zahteva u kojim su podnosioci zahteva američki državljani i državljani drugih stranih država. Broj podnosilaca zahteva američkih državljana u ovom trenutku iznosi 311, uz napomenu da je ovaj broj podložan promeni, imajući u vidu specifičnost samog postupka restitucije, te činjenicu da se tokom postupka dešava da podnosilac zahteva premine, te da na njegovo mesto stupe njegovi zakonski naslednici", poručuju iz Agencije za restituciju.

Zakon o restituciji dozvoljava vraćanje oduzete imovine stranim državljanima. Ukoliko podnosilac zahteva premine, postupak se prenosi na zakonske naslednike, pod uslovom reciprociteta. 

A kako su Jugoslavija i Amerika zaključila dva sporazuma, jasno su definisana pravila povratka imovine. Građani SAD ne mogu da ostvare pravo na vraćanje imovine za koju su obavezu obeštećenja preuzele Sjedinjene Države.

"Između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država postoji reciprocitet u pogledu sticanja prava svojine na nepokretnostima, pravnim poslovima, i nasleđivanjem. Naime, Sporazumima između Vlade SAD i SFRJ o zahtevima američkih državljana od 5. novembra 1964. godine i između Vlade SAD i FNRJ o novčanim zahtevima Amerike i njenih državljana, od 19. jula 1948. godine utvrđeno je da se vlada tadašnje Jugoslavije obavezala da isplati sumu od 3.500.000 dolara, kao puno namirenje i isplatu svih novčanih potraživanja državljana Sjedinjenih Država, kako fizičkih, tako i pravnih lica, prema Vladi Jugoslavije po osnovu nacionalizacije i drugih preuzimanja izvršenih u vremenu od 1948. godine do 5. novembra 1964. godine", rečeno je za Newsmax Balkans.

Provera u SAD 

Bivši vlasnik ne može dva puta biti obeštećen. Agencija za restituciju pribavlja potvrde nadležnih institucija SAD da lice, odnosno američki državljanin, koji je podneo zahtev za restituciju, nije ranije naplatio oduzeto.

Kada je bivšim vlasnicima oduzeta imovina, kasniji Amerikanci tada su bili jugoslovenski državljani. Ako je neko pomislio da američki pasoš "više vredi" i da može da ubrza proces, nije uvek tako.

"Brzina donošenja rešenja Agencije za restituciju zavisi od kompleksnosti samog zahteva za restituciju, a 'pasoš' odnosno državljanstvo podnosioca zahteva, jedino je relevantno prilikom utvrđivanja osnovanosti zahteva u smislu obeštećenja", naglašavaju uz Agencije.

Više od 2,6 miliona evra za obeštećenje

Restitucija u Srbiji i dalje traje, ali posao se privodi kraju - iz ugla Amerikanaca, bar po broju rešenih predmeta.

"Zaključno sa 6. septembrom 2024. godine, doneto je 180 rešenja i delimičnih rešenja, kojima je vraćena imovina američkim državljanima u naturalnom obliku. Vraćeno je 146 poslovnih prostora ukupne površine 10.726 kvadrata, 32 zgrade površine 5.175 kvadratnih metara, 45 stanova površine 1.427 kvadratnih metara, 197.395 kvadratna metra neizgrađenog građevinskog zemljišta, više od 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i više od 20 hektara šumskog zemljišta. Takođe, doneto je 47 rešenja o obeštećenju od 107 zahteva, a ukupan iznos utvrđen ovim rešenjima iznosi 2.673.213,57 evra", objašnjeno je za Newsmax Balkans. 

Podsetimo, Narodna skupština Republike Srbije je 26. septembra 2011. donela Zakon o restituciji, tj. zakon o obeštećenju i vraćanju imovine koja je oduzeta posle 9. marta 1945. godine. U skladu sa ovim zakonom zahtev na restituciju imovine su mogli da podnesu strani državljani kao i srpski državljani i njihovi potomci, a rok za podnošenje zahteva je bio od 1. marta 2012. do 3. marta 2014. godine.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)