SNS: Voda u Novom Sadu ispravna za piće, tvrdnje POKS neistinite

Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu poručio je da je sve što Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) tvrdi o kvalitetu vode u tom gradu "apsolutna neistina", ocenivši da je po svim međunarodnim standardima voda ispravna za upotrebu.

Izvor: Tanjug   |  

18.09.2024. 15:58

SNS: Voda u Novom Sadu ispravna za piće, tvrdnje POKS neistinite
Envato

Oni su negirajući tvrdnje POKS-a koji je u saopštenju naveo da je po zvaničnom izveštaju 11,65 odsto uzoraka gradske vode u Novom Sadu neispravno poručili da je istina sasvim drugačija i da su činjenice o kvalitetu vode izneli stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

"U zaključku izveštaja za avgust, koji je javno podeljen svim novinarima u Novom Sadu, i javno objavljen na sajtu Grada, a kojim nevešto pokušavaju da manipulišu spin doktori POKS-a, jasno piše da je u jednom broju uzoraka pronađen zanemarljivo mali broj bakterija i nematoda, ali da njihovo prisustvo ne utiče na kvalitet vode, i da je u skladu sa međunarodnim standardima i naučnim metodologijama voda u Novom Sadu ispravna za upotrebu. Sve drugo je najobičnija, tendenciozna i maliciozna laž", navodi se u saopštenju.

SNS je upitao da li POKS ima temeljnija naučna saznanja od naučnika i stručnjaka Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od kojih su mnogi profesori, ili šefovi katedri na Medicinskom fakultetu.

"Ali, avaj, sve te njihove doktorske titule, profesorska zvanja, naučni i stručni radovi nisu dovoljni. POKS o naučnim metodologijama iz oblasti mikrobiologije, hemije, parazitologije zna više i bolje", ocenjeno je u saopštenju.

Kako je naveo Gradski odbor SNS-a, POKS izbegava da kaže da je na konferenciji za medije i na sajtu Grada objavljen i izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine za prvih 10 dana septembra iz kog se savršeno jasno vidi da su svi parametri u idealnim okvirima.

"Dakle, stručnjaci najpozvanije i najstručnije institucije u Vojvodini, pouzdanom naučnom metodologijom su utvrdili da je voda u Novom Sadu apsolutno ispravna. Novosađani ne treba da se začude ako, sledeći svoje političko iskustvo i rezultate, politikanti iz POKS-a nastojanjem da apsolutno ispravnu vodu iz novosadskog vodovoda proglase neispravnom, idu na ruku stranim kompanijama koje proizvode i prodaju flaširanu vodu. Ili ih boli što više ne mogu više da se bave lukrativnim čarobnjaštvom", navodi se u saopštenju.

Kao i uvek, tvrdi SNS, POKS obmanjuje građane Novog Sada.

"U nedostatku stvarnih argumenata i stvarne politike, ova kvazistranka, manipulišući procentima i podacima koje ne razume, pokušava da prevari Novosađane i ospori izveštaj koji je sačinilo više od 25 stručnjaka Instituta. A da bi to sakrili, u javnost iznose neistine da su Grad Novi Sad i gradonačelnik odokativno i paušalno saopštili da je voda u avgustu bila ispravna za upotrebu", navodi se u saopštenju SNS.

Foto: Envato

Gradski odbor te stranke je ocenio da POKS-u smeta što ne mogu da se bave "lukrativnim čarobnjaštvom".

"Stranka koja je pokazala veliku stručnost da poput Hudinija učini da nestane cela toplana vredna 2,4 miliona evra i koju su današnji koalicioni partneri optuživali za saučesništvo u nestanku 4,5 miliona evra na gradnji Bulevara Evrope, preko noći je postala nenadmašni stručnjak za mikrobiologiju", navodi se u saopštenju SNS-a.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) prethodno je saopštio da je od gradske uprave dobio izveštaj "koji je Institut za javno zdravlje Vojvodine proglasio tajnim", pravdajući to, kako kažu, time da je naručilac Gradska uprava za komunalne poslove.

"Izveštaj potvrđuje da je u avgustu 2024. godine čak 11,65 odsto uzoraka vode bilo kontaminirano, što je najveći procenat u istoriji JKP 'Vodovod i kanalizacija' i cele Srbije", tvrdi POKS.

Portparol POKS-a i odbornik u Skupštini grada Novog Sada Dragan Miličević tvrdi da je prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine u avgustu ove godine od 558 uzoraka vode na raznim lokacijama gradskog vodovoda, čak 65, odnosno 11,65 odsto, bilo kontaminirano, najviše mikrobiloški, zarazom valjkastim crvima (47 uzoraka) i bakterijom Pseudomonas areuginosa (10 uzoraka), saopštio je POKS.

Komentari (0)