Vučić: Nisam optimista po pitanju integracija Srbije u EU do 2028.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije optimista po pitanju procesa integracija Srbije u EU do 2028, da ne veruje da će zemlje kandidati iz regiona postati članice EU pre 2030. i da će do te godine Ukrajina biti prva sledeća zemlja koja će se pridružiti Uniji.

Izvor: Tanjug   |  

31.08.2024. 14:20

Vučić: Nisam optimista po pitanju integracija Srbije u EU do 2028.
Tanjug

"Nakon toga, verujem da će Srbija, Albanija, Crna Gora i nadamo se, ako Bugari dozvole (Severnoj) Makedoniji da se pridruži, verujem da će se i oni pridružiti, ali nakon što se Ukrajina pridruži. To je ono u šta ja verujem, videćemo da li sam u pravu ili ne", rekao je Vučić na panelu "Pridruživanje Zapadnog Balkana EU" koji je organizovan u okviru Globalnog bezbednosnog foruma "GLOBSEC 2024" u Pragu.

Na konstataciju drugog učesnika panela, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, da Srbija šalje nejasne poruke gde želi da bude, Vučić je odgovorio da ima vrlo jasnu poruku o evropskom putu, ali i da su mnogi ljudi iz regiona, zajedno sa nekim drugima, uvek insistirali na tome da ta poruka nije dovoljno jasna, jer se to uklapalo u njihov narativ.

"Ne biste vi bili toliko dobri da ne postoji nevaljala Srbija", rekao je Vučić.

On je naveo da sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom nije razgovarao dve i po godine i da Srbija nije na dve strane, već da je na putu ka EU, ali da ima tradicionalno dobre veze sa Rusijom.

"Mnogi su pričali sa njim telefonom, posećivali ga, pričali sa njim širom sveta. Ne mislim na (Viktora) Orbana, mislim na mnoge lidere. Na mnoge evropske lidere, ja nisam pričao sa njim. Ali, kao što vidite, vi iz nekog razloga ste hteli da naglasite da ja radim nešto što ne rade drugi evropski lideri", rekao je Vučić.

Dodao je da postoje različite procene o budućnosti EU i da svi žele da budu njen deo.

"Međutim nismo sigurni kako će situacija izgledati u zemljama članicama EU. Ono što je očigledno je da  Ukrajina i Moldavija dobijaju momentum, što je razumljivo, ali istovremeno postoji javna iscrpljenost unutar EU na temu proširenja", rekao je Vučić.

Tanjug

Na Milatovićevu izjavu da je Jugoslaviju činilo šest republika i da nasleđe Pokreta nesvrstanih postoji i u drugim republikama, a ne samo u Srbiji, Vučić je odgovorio da su Crna Gora i mnoge zapadne zemlje učestvovale u rasturanju jedne od tih republika, Srbije.

"Priznali ste nezavisnost 'Kosova'. I to je urađeno protiv povelja Evropske unije, rezolucije UN 1244 i urađeno je protiv zakona. Napad na Srbiju je sproveden bez ikakve odluke Saveta bezbednosti UN. To je mala razlika između nas. Zapravo i ne tako mala", rekao je Vučić.

Predsednik je najavio razgovore sa kompanijom Rio Tinto i poručio njihovim predstavnicima da se dobro pripreme, jer kako je rekao, biće to dug razgovor.

Odgovarajući na pitanje novinara u Pragu kako komentariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc obišao radove na otvaranju rudnika litijuma u Nemačkoj u finišu izborne kampanje, rekao da je to razlika između nas i njih i da je Šolc pred narodom rekao da je to perspektiva za zemlju.

"On je u finišu kapanje otišao da otvara radove na rudniku litijuma, i da kaže narodu da je to budućnost. On nije imao bilo kakve sukobe, bilo kakve probleme. On zna da je to jasan signal nemačkoj industriji da će da ide napred. Da će mercedes, folksvagen, moći da rade najbolji posao za Nemačku i njene građane", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da mi umesto da budemo zahvalni što imamo litijum na našoj teritoriji, mi imamo ljude koji sa, kako je naveo predsednik, "što manje znanja, površnosti, ali više

Govoreći o upadu prištinskih snaga na sever Kosova i Metohije, Vučić je ocenio da je važno to što su i Evropljani i Amerikanci osudili premijera privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbina Kurtija, dodajući da "polako ali sigurno" ceo svet počinje da razume ko je taj koji stvarno i suštinski pravi probleme u regionu.

"Važno je to što KFOR, što NATO, drži svoje pozicije čvrsto vezano za most na Ibru. Ja moram da priznam da ne razumem sasvim šta je smisao, osim želje da se isprovocira Srbija? Uopšte ne razumem šta je smisao i šta je krajnji rezultat, koji prištinsko rukovodstvo vidi", rekao je on u Pragu.

Vučić je u Pragu razgovarao sa predsednikom Češke Petrom Pavelom o situaciji u regionu, posebno eskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji, kao i bilateralnim odnosima Srbije i Češke i zatražio njegovu podršku u održanju mira i stabilnosti u regionu.

TanjugAleksandar Vučić i Miroslav Lajčak

Predsednik Srbije se u Pragu sastao i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zatražio konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica ne samo u osudi najnovijeg nasilja Prištine na KiM, već i u sprečavanju takvih poteza i zaštiti Srba.

Na marginama Globalnog bezbednosnog foruma Vučić je razgovarao i sa bivšim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, predsednikom Finske Aleksandrom Stubom i sa  predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Komentari (0)