Vučić sa Hercogom: Srbija i Izrael imaju vrlo dobre odnose, srpski narod uvek bio uz jevrejski kada je bilo najteže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom da je ponosan što u Beogradu i u Srbiji nema nikakvih izliva antisemitizma i što se jevrejska zajednica oseća dobro i sigurno kao i svi gosti sportisti, kulturni radnici.

Izvor: Tanjug   |  

11.09.2024. 10:59

Vučić sa Hercogom: Srbija i Izrael imaju vrlo dobre odnose, srpski narod uvek bio uz jevrejski kada je bilo najteže
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate Srbija predsednika Izraela Isaka Hercoga uz najviše državne počasti. Izraelskom predsedniku priređen je svečani doček uz počasni stroj Garde i uz intoniranje himni Izraela i Srbije.

Nakon svečanog dočeka usledio je tet-a-tet sastanak dvojice predsednika.

Foto: Tanjug/Vladimir ŠporčićPredsednici Izraela i Srbije Isak Hercog i Aleksandar Vučić u Palati Srbija

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je u Palati Srbija razgovarao sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom o tome da se što pre potpiše Sporazum o slobodnoj trgovini i istakao da je srpski narod uvek bio uz jevrejski, tokom najtežih godina, ali i ovih sada.

"Mi smo danas razgovarali o svim važnim pitanjima o međusobnoj saradnji naše dve zemlje i ono što smo dogovorili, a videćete kasnije i posle našeg velikog i važnog sastanka vezanog za inovacije, tehnologiju, veštačku inteligenciju, IKT sektor, potpisivanje više sporazuma. Za nas je od izuzetnog značaja da u najkraćem mogućem roku uradimo sporazum o slobodnoj trgovini sa državom Izrael", rekao je Vučić u obraćanju.

Foto Tanjug: Vladimir ŠporčićObraćanje predsednika Srbije i Izraela u Palati Srbija

Vučić kaže da je uveren da će to biti na obostranu korist, kao i da taj posao možemo da obavimo mnogo brže nego što bi to uobičajene procedure nalagale. On je istakao da je ponosan što u Beogradu i u Srbiji nema nikakvih izliva antisemitizma i što se jevrejska zajednica oseća dobro i sigurno kao i svi gosti sportisti i kulturni radnici.

Hercog: Ceo svet bi trebalo da se suprotstavi teroru

Predsednik Izraela Isak Hercog je rekao da je nažalost Izrael u borbama i poručio da bi ceo svet trebalo da se suprotstavi teroru.

Zahvalio se na iskrenoj dobrodošlici. "Možemo da se podsetimo na trenutke koje smo proživeli zajedno, osudili ste otimanje talaca od strane Hamasa", rekao je Hercog i istakao da dve zemlje imaju beskrajne mogućnosti za saradnju.

Okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela"

Okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela", koji se organizuje u okviru zvanične posete predsednika Izraela Isaka Hercoga Beogradu, održan je u Palati Srbija, a direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić istakao je na otvaranju da je 2023. bila rekordna u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje od 121,3 miliona evra, dok se ove godine očekuje čak 170 miliona.

Prema rečima Nikolića, ovo je pravo vreme za samit i forum kada se ima na umu iskorak o upitima za investicije iz Izraela u našu našu zemlju a posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

"Tu posebno mislim na obnovljive izvore enregije i to u svim oblicima a koji sadrže inovativne komponenete kao što je na primer podzemno skladištenje proizvedene energije", rekao je Nikolić.

Komentari (0)