Ko je kriv za gužvu na jezeru Komo?

Popularnost jezera Komo vrtoglavo raste iz godine u godinu. Luksuzni turizam, ali i masovni opterećuju ovu teritoriju koja je vrlo osetljiva sa hidrogeološke tačke gledišta. Meštani krive Džordža Klunija koji je 2002. godine kupio vilu na obali jezera.

Izvor: RTS   |  

27.09.2024. 07:20

Ko je kriv za gužvu na jezeru Komo?
Foto: Envato

Region Lombardija u kome se nalazi jezero Komo izneo je podatke da je u prošloj godini u mestima na jezeru, noćilo 4,8 miliona turista, a ugostiteljski objekti bili su 100 odsto popunjeni. Između 2016. i 2023. broj zaposlenih u turizmu na tom jezeru je porastao za skoro 47 procenata, a smatra se da će ova godina premašiti taj rekord.

Komo je jezero koje se nalazi izmeđi planina regiona Lombardija okruženo malim naseljima i postalo je omiljeno mesto kako Italijana, tako i stranih turista.

Luksuzni hoteli, bazeni i ostala infrastruktura jasno su vidoljivi sa samog jezera. Sve to se dešava na teritoriji koja je vrlo osetljiva sa hidrogeološke tačke gledišta i nije u stanju da se nosi sa ogromnim prilivom turista, a najveću cenu plaća lokalno stanovništvo.

Stanovnici kažu da nemaju ništa protiv turizma, ali da ne žele da se Komo pretvori u mali Dubai. Raste broj luksuznih hotela sa više od sto soba, teretana, spa centara i parkinga na teritoriji koja ima mnogo problema.

Iza prelepih slika na društvenim mrežama kriju se nebrojeni problemi vezani za uske puteve, pretrpane autobuse koji nisu mogli da prime turiste, dok je ista situacija i sa trajektima, tako da je veliki broj ljudi satima čekao da se ukrca.

Parkinga je malo jer su naselja mala pa je Italijanski fond za zaštitu prirode odlučio da uvede maksimalan broj turista koji mogu da posete određene istorijske vile kao i da plate ulaznice za obilazak sela oko jezera, a razmišlja se da se to učini i sa samim gradom Komo. Sa druge strane, vlasnici hotela su zadovoljni.

"Jezero Komo je naša kolevka. Naime, ovde je nastala Vila d' Este. U ovom trenutku imamo vrlo intenzivan međunarodni turizam. I mi se trudimo da našim gostima pružimo sve", kaže Mateo Kristina, generalni direktor hotela "Vila d Este".

Foto: Envato

Oni koji žive na jezeru kažu da je sve počelo sa Džordžom Klunijem koji je 2002. godine kupio Vilu Oleandru u mestu Laljo. Nakon toga su stigle i druge zvezde, filmske produkcije, a društvene mreže su pune slika kao sa razglednice.

Sve to je doprinelo da se čitava ova zona transformiše u međunarodni brend "Lake Como".

"Jezero Komo je postalo brend poznat u čitavom svetu. Imamo zaista veliki broj gostiju koji dolaze iz čitavog sveta. Najviše je Amerikanaca, oni su dominantni. Ipak, brend međunarodnog nivoa čini da nam zaista stižu turisti iz celog sveta", ističe Mateo Kristina.

Luksuzni turizam, ali i masovni turizam opterećuju ovu teritoriju koja je vrlo osetljiva sa hidrogeološke tačke gledišta.

Nekada se vodilo računa gde će se graditi dok se danas misli samo na investicije i novac i dolazi do divlje gradnje bez vođenja računa o tome da su mnoga mesta bila poplavljena i preplavljena blatom upravo jer su kuće izgrađene tamo gde ne bi trebalo.

Pri tom, lokalno stanovništvo nestaje jer ne može da se nosi sa toliko visokim troškovima života, a oni koji poseduju kuće i stanove biraju da ih izdaju preko er-bi-en‘-bija dok preostale kupuju stranci zaljubljeni u jezero koje slabo poznaju, a koje po rečima italijanskih medija rizikuje da postane veliki luna park.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)