Podrška poznatih posle izbora teško breme: Trampova rivalka Kamala Haris ima duži spisak

Čini se da svi koji nešto znače u Americi podržavaju potpredsednicu SAD Kamalu Haris, ali to je mač s dve oštrice. Slično se desilo Hilari Klinton.

Autor:  

Jelena Stevanović

|  

24.09.2024. 22:51

Podrška poznatih posle izbora teško breme: Trampova rivalka Kamala Haris ima duži spisak
Foto: Tanjug/AP/Charles Rex Arbogast Kamala Haris i Donald Tramp (kombinacija fotografija)

"Mrzim Tejlor Svift", napisao je Donald Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth Social nakon što je kantautorka i megazvezda među mladima podržala Kamalu Haris za predsednicu.

Ako će mrzeti svaku poznatu ličnost koja je podržala potpredsednicu Haris, Tramp u ovoj kampanji neće imati vremena ni za šta drugo. Dugačak je spisak selebritija, ali i pripadnika američke političke, ekonomske i društvene elite, koji su stali uz Trampovu protivkandidatkinju. Ipak, stvari nisu tako crno-bele.

Prednost u vidu podrške poznatih i uticajnih ljudi može se posle izbora pretvoriti u teško breme. Kao što je pokazao primer Hilari Klinton, ako kandidat omaši i pored svih velikih imena koja su stajala iza njega, na gubitku su i taj kandidat, i njegova stranka i država.

Džordž Kluni, Opra Vinfri, Barbara Strajsend, Džejmi Li Kertis, Robert de Niro, Sintija Nikson i Bili Ajliš samo su neka od imena u industriji filma i muzike koji su pozvali svoje obožavaoce da glasaju za Trampovu rivalku, prenosi Veniti fer.

Javno su je podržali i bivši demokratski predsednici Džimi Karter, Bil Klinton i Barak Obama. Da bi Kamala Haris bila bolji šef Bele kuće od Donalda Trampa, veruje i većina najvažnijih medija.

U ovom trendu nema ništa čudno. Holivud je poznat po ljubavi prema liberalima. Mejnstrim mediji su po pravilu naklonjeni demokratama, a ako bivši predsednici iz redova ove stranke ne podupru kandidatkinju te iste stranke, ko će?

Neobično je što je Kamala Haris pokupila simpatije i u suprotstavljenom taboru – među republikancima. Bivši potpredsednik Dik Čejni i njegova kćerka, nekadašnja kongresmenka Liz Čejni, podržali su potpredsednicu.

Pridružila su im se i zvučna imena iz ranijih konzervativnih administracija, među njima i Džon Negroponti, direktor tajnih službi u vladi Džordža Buša Mlađeg, i Robert Zelik, zamenik državnog sekretara u Bušovoj eri. Osim njih, još oko sto nekadašnjih republikanskih funkcionera u sektoru bezbednosti potpisalo je pismo podrške Kamali Haris.

Tanjug/AP

Čak su i pojedini republikanci iz Trampove vlade prešli u tim Kamale. Takav je slučaj sa Stefani Grišam i Entonijem Skaramučijem, koji su bili zaduženi za komunikacije Trampove Bele kuće.

Šta ako Haris izgubi?

Kamalu Haris podržavaju mediji, političari i slavni – oni koji bi mogli da utiču na birače, što je nesumnjiva prednost. Potpredsednica je korak ispred Trampa i po tome što je, prenosi Forbs sakupila dvostruko više novca za kampanju. I sve je to divno ako pobedi. Ali, ako izgubi…

Kako bi potpredsednica Haris objasnila poraz kad je imala podršku gotovo svih koji nešto znače u Americi i kad je njen izborni štab potrošio dvaput više para od konkurencije?

U sličnoj situaciji bila je 2016. njena stranačka koleginica Hilari Klinton. Kako je nekadašnja državna sekretarka izgubila od Trampa iako je iza sebe imala medije, Holivud, vašingtonsku političku elitu i Volstrit?

Da ne bi odgovorili na to pitanje, njeni liberali su posegli za optužbama koje su ostavile duboke ožiljke na američkoj politici: Putin je izabrao Trampa, Tramp i Moskva su šurovali u kampanji, Vikiliks je objavio kompromitujuće podatke o Hilari po nalogu ruske tajne službe…

Foto: Tanjug/AP/Evan Vucci

Koliko je to visokoparnih reči da bi se prikrila jednostavna istina – Hilari Klinton je bila loš kandidat i zato nije postala predsednica.

Odbrana Hilari Klinton pretvorila se u neozbiljan politički život u Vašingtonu. Umesto debatom o ekonomiji ili socijalnoj pomoći, Kongres se zanimao specijalnim istragama i impičmentima protiv Trampa. Trampu su bile vezane ruke u odnosima s Rusijom. Nije uspeo da popravi odnose s Moskvom da ga demokrate, sve braneći Hilari Klinton, ne bi optužile za izdaju zemlje (za šta su ga ipak optuživale).

Demokrate su naudile i sebi. Njihova opsednutost Trampom sprečila ih je da sastave ozbiljan program. I na ove izbore stigli su nespremni. Napadaju Trampovu ličnost, umesto njegovu politiku.

Ako Tramp pobedi u novembru, Demokratska stranka biće na još većem iskušenju da ne svodi politiku na "Putin nam je izabrao predsednika", dok će Kamala Haris nositi još teži krst od Hilari Klinton.

Ona bi izgubila od "još goreg Trampa", onog koji je u međuvremenu dvaput impičovan, osuđen za krivično delo, suočen i s drugim sudskim procesima i zatvorskom kaznom.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)