(VIDEO) Debata Vensa i Volca, kandidata za potpredsednike SAD: Civilizovan nastup, strelice ka Trampu i Kamali Haris

Potpredsednički kandidati demokrata i republikanaca, guverner Minesote Tim Volc i senator iz Ohaja Džej Di Vens sukobili su se u utorak, tokom prve debate, u pogledu gotovo svih pitanja - od ekonomije i imigracije do spoljne politike. Ipak, oba kandidata su bila veoma uljudna tokom sučeljavanja.

Izvor: Newsmax, Glas Amerike   |  

02.10.2024. 08:50

(VIDEO) Debata Vensa i Volca, kandidata za potpredsednike SAD: Civilizovan nastup, strelice ka Trampu i Kamali Haris
Foto: AP/Matt Rourke

Tokom sat i po debate, u studiju televizije CBS u Njujorku, pravdali su i promovisali poteze i stavove svojih predsedničkih kandidata, Kamale Haris i Donalda Trampa.

Uprkos oštroj raspravi i žestokoj retorici, koja obeležava ovogodišnju predizbornu kampanju, Volc i Vens su izbegavali lične uvrede, a najoštrije kritike upućivali su na račun šefova suparničke kampanje, piše Glas Amerike.

Nakon što su se kandidati rukovali, debata je otvorena pitanjem o konfliktu na Bliskom istoku posle iranskog napada na Izrael. Vens je ponovio tvrdnje republikanaca da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dala Teheranu novac za napade, odmrzavanjem iranskih sredstava.

Volc je doveo u pitanje da li je Tramp podoban za novi mandat u Beloj kući, ocenjujući da je previše nestabilan da bi mu se verovalo u vreme krize na Bliskom istoku. 

Takođe je kritikovao Trampa zbog povlačenja Amerike iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, kojim su njegovi kapaciteti da obogaćuje uranijum bili ograničeni.

"Iran je bliži nuklearnom oružju zbog nestabilnost liderstva Donalda Trampa", istakao je Volc.

Vens je, međutim, tvrdio da je svet bio mnogo sigurniji za vreme prvog Trampovog mandata.

Najoštrija rasprava tokom debate vodila se u pogledu unutrašnjih političkih pitanja poput imigracije, ekonomije, prava na abortus.

 

"Migranti jedu kućne ljubimce"

Volc je kritikovao Trampa i Vensa zbog uvredljivih izjava o migrantima, posebno u Ohaju, gde su lažno optuženi da jedu kućne ljubimce, zbog čega je policija morala da pojača mere bezbednosti, između ostalog i u školama.

"To se događa kada ne rešavate problem, već ga predstavljate kao zlo", rekao je demokratski potpredsednički kandidat.

Vens je kritikovao Haris zbog situacije na granici, tvrdeći da je za vreme Bajdenove administracije dozvoljen ulazak "miliona ilegalnih imigranata". Optužio ju je, bez iznošenja dokaza, da je omogućila narko kartelima "da slobodno deluju u zemlji" i da koriste decu da krijumčare drogu.

Odluka o abortusu

Takođe je postavio pitanje zašto Haris nije uradila više na rešavanju problema imigracije, ali i inflacije i ekonomske situacije na položaju potpredsednice SAD.

Kada je reč o pravu na abortus, Volc je kritikovao Trampa zbog uloge u imenovanju troje sudija Vrhovnog suda, koji su uz ostale konzervativne kolege ukinuli pravo na abortus na nacionalnom nivou i odluku o tom pitanju prepustili pojedinačnim državama.

"Donald Tramp je sve to pokrenuo. Hvali se kako je izvanredno što je imenovao sudije i ukinuo Rou protiv Vejda (odluka suda iz 1972. godine kojom je legalizovan abortus na nacionalnom nivou)", rekao je Volc.

Vens, koji je poznat po veoma konzervativnom stavu o abortusu, bio je umereniji tokom debate, navodeći da ne podržava zabranu abortusa na nacionalnom nivou iako se ranije za to zalagao. Ponovio je Trampov stav da bi svaka država trebalo da odlučuje o tom pitanju.

"Tramp kao Hitler, pogrešio sam" 

Potpredsednički kandidati su tokom debate, takođe, bili primorani da pravdaju neke ranije izjave. Tako je Volc komentarisao svoje ranije izjave o Trampu kojeg je, uoči izbora 2016. godine, uporedio sa Hitlerom.

"Nisam bio u pravu kada je reč o Donaldu Trampu. Nisam bio u pravu, pre svega zato što sam verovao nekim medijskim izveštajima, za koje se ispostavilo da predstavljaju falsifikovanje onoga što je radio. Međutim, što je važnije, Donald Tramp je doneo rezultate američkom narodu", poručio je republikanski kandidat za potpredsednika.

Ipak, Volc je upitan da prokomentriše "trolovanje" da nije bio u Kini tokom nasilnog obračuna na trgu Tjenanmen, kao što je to prethodno tvrdio.

"Bio sam tamo to leto i pogrešno sam se izrazio o tome. Bio sam u Hong Kongu i Kini tokom demokratkih protesta, i na osnovu toga sam mnogo naučio o tome šta znači biti u državnoj upravi".

Uprkos oštroj raspravi, sučeljavanje dvojice potpredsedničkih kandidata održano je atmosferi koja je bila više prijateljska nego što je to bio slučaj tokom debate između Haris i Tramp, ocenjuje Glas Amerike.

Zašto je važna debata potpredsednika?

Istorijski gledano, potpredsednički kandidati i njihove debate ne utiču mnogo na rezultate izbora, ali analitičari smatraju da bi ove godine moglo da bude drugačije, s obzirom na to da je trka između Haris i Trampa veoma tesna u državama koje su odlučujuće za ishod izbora. I jer su se Haris i Tramp susreli u debati samo jednom.

Na prethodnim predsedničkim izborima birači su bili u prilici da prate nekoliko debata predsedničkih kandidata, ali je ovogodišnja predizborna kampanja drugačija.

Tramp je u junu učestvovao sa Bajdenom u debati, koji se zbog lošeg nastupa povukao iz predsedničke trke. Nakon što je Haris postala demokratska kandidatkinja, prošlog meseca je učestvovala u debati sa Trampom.

Birači u šest od 50 američkih država već imaju priliku da glasaju. Do 16. oktobra, prevremeno glasanje biće organizovano u još 14 država. Predsednički izbori biće održani 5. novembra.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)