Stručnjak za Bliski istok za Newsmax Balkans: Izrael sada ne može da stane

Svakodnevni napadi Izraela na Bejrut i Hezbolah pretnja su stabilnosti Bliskog istoka, a tenzije postaju veće zbog ogovora Irana. Zapad se takođe oglasio povodom sve veće eskalacije u ovom region.

Autor:  

Saša Dobrijević

|  

04.10.2024. 20:12 >> 20:13

Stručnjak za Bliski istok za Newsmax Balkans: Izrael sada ne može da stane
Foto: AP/Hassan Ammar

Odgovor Irana na napade Izraela može dovesti u pitanje stabilnosti same države, a upozorenja dolaze sa svih strana. Povodom celokupne situacije, redakcija Newsmax Balkans je kontaktirala Sirila Vidershovena, stručnjaka za Bliski istok "Strategy International" sa Kipra, koji je dao ekskluzivni intervju za naš portal.

"Trenutni pristup Izraela je jasan, slabljenje ukupnih vojnih sposobnosti Hezbolaha moraće da se otkloni, dok će u isto vreme morati da se uspostavi moguća tampon zona. Ovo poslednje, za razliku od svega što se govori, neće biti dugoročno angažovanje izraelskih snaga u Libanu, jer eventualna ponovna okupacija područja oko reke Litani više nije izvodljiva i željena", rekao je Vidershoven.

Foto: Newsmax Balkans

Dodaje da su ratovi 1982. i 2006. godine pokazali da to nije u interesu Izraela.

"Možda je moguća saradnja sa libanskim oružanim snagama ili čak Maronitima još uvek na pomolu. Sve u svemu, cilj Izraela je uništavanje sposobnosti Hezbolaha, koji bi predstavljao pretnju severnom Izraelu, dok je drugi cilj da se ponovo uspostavi novi političko-vojni poredak unutar Libana, što bi možda moglo da dovede do jače libanske države, ne isključujući šiite, ali sa centralnom vlašću. Imajte na umu da su u isto vreme na meti i veze Hezbolah-Iran-Sirija, pošto je Hezbolah-IRGC (Korpus garde islamske revolucije) glavna pretnja, uključujući i Siriju", ocenio je naš sagovornik.

Kada je reč o odgovoru Irana, Vidershoven podseća da smo videli napad balističkih raketa na Izrael poslednjih dana, ali da je to, prema njegovom mišljenju, pogrešna procena Irana, očekujući prigušen odgovor Izraelaca.

"Trenutna situacija, međutim, tera Izrael da učini sve, ne uključujući trenutna iranska nuklearna postrojenja, ali čak ni oni nisu van domašaja. Uglavnom će se fokusirati na uništavanje iranskih energetskih i vojnih sposobnosti (konvencionalnih) i uklanjanje baze moći Islamskog režima. U isto vreme će doći do velikih pretnji prema iranskom režimu, ali najverovatnije ne i (iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Ali) Hamneiu. Niko ne želi da on postane mučenik.

Foto: AP/Hassan AmmarBejrut

Prema rečima sagovornika, destabilizacija i slabljenje režima je primarni cilj, a "ostalo treba da urade sami Iranci".

"Prvi glavni cilj je pogoditi tamo gde boli - iransku naftu i gas i elektroenergetsku infrastrukturu... ubijanje izvora prihoda ne samo IRGC-a, već i Hamasa i Hezbolaha", smatra Vidershoven.

Komentarišući mogući odgovor SAD i Evrope, on vidi "normalan diplomatski pritisak, pa čak i pozive na prekid vatre", ali ocenjuje da "ništa od toga neće uspeti, Izrael sada ne može da stane".

"Istovremeno, Izrael zna da će SAD-UK-NATO pomoći, čak možda i arapskim državama, pošto regionalni rat nije poželjan, a svi žele da Iran 'krvari'. Zvanično, to je pritisak na prekid vatre, ali stvarnost će biti drugačija. Imajte na umu da će slabljenje Irana takođe biti korisno za Evropu, jer će oslabiti i Rusiju. Da li je Hezbolah sposoban da vojno odgovori? Oni imaju mogućnosti, ali nedovoljno da stvarno povrede Izrael. Istovremeno, potpuno je vođstvo uklonjeno, infrastruktura je pogođena, pa su sposobnosti oslabljene", zaključuje Vidershoven.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)