(FOTO) Rat na Bliskom istoku: UAE poslali medicinsku pomoć Libanu, eksplozija u Bejrutu, Hezbolah raketirao Izrael

Kriza na Bliskom istoku ne jenjava, zorom se čula eksplozija u Bejrutu, u južnom predgrađu glavnog grada Libana. Prethodno je izraelska vojska izdala dva upozorenja za stanovnike tog područja da se evakuišu. Hezbolah gađao sever Izraela, UAE poslali medicinsku pomoć Libanu.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

Izvor: Rojters, Wafa   |  

05.10.2024. 10:45 >> 15:07

(FOTO) Rat na Bliskom istoku: UAE poslali medicinsku pomoć Libanu, eksplozija u Bejrutu, Hezbolah raketirao Izrael
Foto: AP/Bilal Hussein

U južnom predgrađu glavnog grada Libana, Bejruta, rano u subotu čula se eksplozija, nakon čega se pojavio oblak dima, rekli su svedoci za Rojters. Upozorenja za evakuaciju su izdata za stanare dve zgrade u dva naselja u južnom predgrađu Libana.

Foto: AP/Bilal HusseinSvedoci opisali eksploziju u Bejrutu

Istovremeno, libanska grupa Hezbolah saopštila je da izraelska vojska i dalje pokušava da se infiltrira u naselje Odajseh na jugu Libana, navodeći da su sukobi u toku.

Izrael: Hezbolah raketirao sever zemlje

Izraelske vlasti saopštile su da je libanska militantna grupa Hezbolah ispalila veći broj raketa na sever zemlje, od kojih su neke pogodile stambene objekte u Karmielu i Deir al-Asadu.

Šefica izraelske Hitne službe Magen David Adom (MDA) kaže da je na lečenje primljeno 10 osoba zbog šoka, ali ne i zbog fizičkih povreda.

Nekoliko ekipa vatrogasaca je preventivno raspoređeno u slučaju potrebe da se interveniše, a osam vatrogasnih ekipa je angažovano na gašenju požara u blizini grada Roš Pina, saopštile su izraelske vlasti.

UAE: Avion sa 40 tona medicinske pomoći sleteo u Liban

Avion sa 40 tona hitne medicinske pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) sleteo je u Liban, saopštio je zvaničnik libanskog ministarstva zdravlja.

Pomoć je isporučena u okviru humanitarne kampanje "UAE stoje uz Liban", koju su Emirati pokrenuli u znak podrške Libanu, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova UAE.

"Avion sa medicinskom pomoći odražava humanitarne napore i posvećenost koju UAE ulažu u znak podrške narodu Libana i pokazuje bliske bratske odnose između dve nacije, posebno imajući u vidu ovakve nevolje”, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ubijen vođa oružanog krila Hamasa

Vođa oružanog krila Hamasa, Brigada el Kasam, Saed Atalah, ubijen je u izraelskom napadu na palestinski izbeglički kamp u gradu Tripoliju na severu Libana, javili su mediji povezani sa tom palestinskom militantnom grupom. U napadu su ubijena i tri člana Atalahove porodice, prenosi Rojters.

Izrael za sada nije potvrdio da je izveo taj napad.

Hamas je u petak potvrdio da je jedan od njegovih komandanata Zahi el Oufi poginuo u izraelskom napadu na grad Tulkarem na okupiranoj Zapadnoj obali, zajedno sa još sedam boraca te grupe.

Izrael nije obećao da neće napasti nuklearna postrojenja u Iranu

Izrael nije pružio nikakva uveravanja američkoj administraciji da neće gađati iranska nuklearna postrojenja kao odmazdu za nedavni raketni napad Irana, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta za CNN.

Zvaničnik je dodao da je "zaista teško reći" da li će Izrael uzvratiti na iranski napad na godišnjicu napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, ali da veruje da će se odmazda verovatno dogoditi pre ili posle tog dana.

Istakao je da su se SAD angažovale gotovo godinu dana na sprečavanju da se sukob u Pojasu Gaze pretvori u veći regionalni rat, ali da se uprkos tome, region Bliskog istoka sada nalazi na ivici rata.

Američki zvaničnici izrazili su podršku Izraelu da odgovori na iranski raketni napad izveden u utorak, istovremeno izražavajući zabrinutost zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je ranije ove sedmice da SAD neće podržati Izrael da cilja iranske nuklearne lokacije. 

Bajden je u petak rekao da su američki zvaničnici u kontaktu sa svojim izraelskim kolegama "12 sati dnevno" radi razgovora o opcijama za odgovor na napad Irana na Izrael.

Iran je u utorak lansirao više od 180 raketa na Izrael, navodeći da je to osveta zbog ubistava lidera Hezbolaha i Hamasa, kao i agresije u Gazi i Libanu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će Iran "platiti" za napad.

Vafa: Najmanje osam ubijenih u izraelskim napadima na Gazu

Izraelska vojska je u proteklih nekoliko sati izvela nekoliko smrtonosnih vazdušnih napada na centralnu Gazu, izvestila je novinska agencija Vafa.

Pet osoba je poginulo, a nekoliko je ranjeno u izraelskom bombardovanju kuće porodice Alian i Karajah u četvrti Ed Danja, severoistočno od kampa Nuseirat.

Dve osobe su poginule u izraelskom bombardovanju kuće porodice Ghafri, severoistočno od Nuseirata.

Jedna osoba je poginula, a ima i ranjenih u izraelskom bombardovanju centra za sklonište raseljenih Palestinaca u školi El Salah u gradu Deir el Balahu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)