Srpski logoraši svedočili u Bostonu protiv nadzornika logora Čelebići, očekuju njegovu kaznu

Devetoro logoraša iz Republike Srpske, Srbije, Australije i Sjedinjenih Američkih Država svedočilo je u sudu u američkom gradu Bostonu u procesu protiv Kemala Mrndžića, bivšeg nadzornika stražara u ozloglašenom logoru Čelebići.

Izvor: Tanjug   |  

21.10.2024. 23:15

Srpski logoraši svedočili u Bostonu protiv nadzornika logora Čelebići, očekuju njegovu kaznu
Foto: Envato

Mrndžić je pod lažnim imenom, sa izmišljenom pričom i falsifikovanim dokumentima 1999. kao srpski izbeglica primljen u Ameriku.

Prema rečima bivšeg logoraša Slobodana Mrkajića, logoraši su potvrdili pravi identitet Mrndžića, koji je bio nadzornik stražara u logoru Čelebići, prenela je RTRS.

Više od 20 godina Kemal Mrndžić živeo je američki san, imao dobro plaćen posao, a i porodicu je doveo u SAD. Ipak, prepoznali su ga preživeli Srbi iz konjičkih logora smrti Čelebić i Musala i uhapšen je zahvaljajući njihovim iskazima, navodi RTRS.

Na sudu je lagao američke vlasti, prvo da nije bio stražar u logoru Čelebić, potom da je samo obezbeđivao logor sa spoljne strane, ali da logoraše nikada nije video, kaže bivši zatočenik iz logora Čelebić Slobodan Mrkajić.

"Sada su nas pozvali da svedočimo, a jedini razlog je da mu potvrdimo identitet, da je bio u logoru i da je to taj Kemal Mrndžić, a ne po imenu kojim se predstavio. Naše saznanje je da je otišao u Ameriku pod srpskim imenom, a drugo saznanje da je izmenio neka slova što je za njih katastrofalno", dodao je Mrkajić.

Mrkajić je, kako dodaje RTRS, upisao dve godine i osam meseci ''logoraškog staža'' u čak sedam logora koje je tzv. Armija BiH oformila za Srbe na području Sarajeva i Konjica. Svaki, a posebno Tarčin i Čelebići pamti po "špaliru", odnosno batinama dobrodošlice, a Kemala Mrndžića po belom opasaču.

"Dolazio je Mrndžić u Čelebiće, meni je lično slomio sedam rebara, usnu mi je rasekao čizmom. Po mom mišljenju bio je levak i levom nogom je najviše udarao. Imao je običaj da pušku nosi s rukom na obaraču", kazao je Mrkajić.

Ranije je u Hagu desetak logoraša iz Čelebića svedočilo da je Kemal Mrndžić koristio karate udarce da nanesi bol zatočenicima, ali je on pred istražiteljima Tribunala negirao te optužbe.

Potrđen identitet Kemala Mrndžića

Srpski logoraši imaju saznanja da je pre dolaska u Čelebiće, bio pripadnik jedinice Akrepi tzv. Armije BiH koja je poubijala desetine srpskih civila u selima Blace i Bradina kod Konjica. Svedočenje srpskih logoraša bilo je dovoljno da se potvrdi pravi identitet Kemala Mrndžića, dodaje RTRS, navodeći da je izvesno da će biti osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu za prevaru i laganje imigracionih vlasti kako bi dobio izbeglički status u Americi.

"To je za sada nezvanično, ali postoji mogućnost da će ga osuditi i za zlodela koja je radio i za lažno predstavljanje što će biti maksimalna kazna", tvrdi Mrkajić.

Kroz objekte bivše JNA u Čelebićima od aprila do decembra 1992. prošlo je oko 400 srpskih logoraša. Svakodnevno su bili prebijani i seksulano zlostavljani. Najmanje 14 ih je ubijeno ili podleglo mučenju. Haški tribunal osudio je komandanta logora, njegovog zamenika i jednog stražara na višegodišnje zatvorske kazne. Pred Sudom BiH u toku je proces protiv 12 Bošnjaka za zločin nad Srbima u Konjicu, koji obuhvata i logor Čelebići.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)