(VIDEO) Prvi intervju Kamale Haris otkako je postala kandidat za predsednika Amerike

Kamala Haris je dala prvi intervju otkako je pre skoro dva meseca nominovana za Belu kuću kao predsednički kandidat demokrata.

Autor:  

T. V.

|  

Izvor: BBC   |  

14.09.2024. 18:50

(VIDEO) Prvi intervju Kamale Haris otkako je postala kandidat za predsednika Amerike
Tanjug/AP

Potpredsednica SAD razgovarala je sa novinarom lokalne TV stanice ABC News u ključnoj državi Pensilvaniji, kako bi diskutovali o ekonomiji, političkoj ranjivosti i kontroli oružja.

Reagujući na intervju, njen republikanski rival Donald Tramp rekao je da joj je "bilo veoma teško da odgovori na najjednostavnija pitanja".

Haris i Tramp su u mrtvoj trci u Pensilvaniji i drugim državama uoči novembarskih izbora za Belu kuću, pokazuju istraživanja javnog mnjenja.

Tokom 11-minutnog intervjua u Džonstonu u petak, Haris je upitana kako će sniziti cene u SAD. Inflacija se povlači otkako je na početku Bajdenove administracije porasla na 40-godišnji maksimum, čak i kada je nezaposlenost pala na istorijski minimum.

Rekla je da će preduzetnicima dati poreski odbitak od 50.000 dolara za pokretanje svojih preduzeća i 25.000 dolara avansa za one koji prvi put kupuju kuću. Nejasna je finansijska konstrukcija plana i ko bi imao pravo na subvenciju.

Prošlog meseca Haris je predložila "prvu saveznu zabranu povećanja cena hrane", ali tu ideju nije pomenula u intervjuu u petak. To je izazvalo reakciju ekonomista i poslovnih grupa, a Tramp ga je uporedio sa kontrolom cena u sovjetskom stilu.

Haris je, takođe, rekla lokalnoj stanici ABC da podržava prava po Ustavu na oružje, ali želi da se poluautomatsko oružje zabrani.

"Sigurna sam da je u skladu sa Drugim amandmanom i vašim pravom da posedujete oružje, ali da takođe kažete da nam je potrebna zabrana jurišnog oružja. Oni su bukvalno oruđe rata", rekla je ona.

Haris je nastavila da udara po Trampu, rekavši da je američkom narodu potreban neko ko će okupiti zemlju, za razliku od njenog rivala, koji "pokušava da upiremo prstom jedni u druge".

Upitana je i po čemu se razlikuje od aktuelnog predsednika SAD, koji je 21. jula obustavio kampanju i podržao je. Haris je ponovila rečenicu iz debate, rekavši da ona "očigledno nije Džo Bajden".

Ona je takođe rekla da će "ponuditi novu generaciju liderstva".

Tramp je u subotu ujutro na svojoj platformi za društvene mreže Truth Social objavio da je intervju bio "svetska salata, pravi haos!"

Kampanja Kamale Haris je pojačana ove nedelje, posle istraživanja javnog mnjenja koja su pokazala da je pobedila u svojoj prvoj debati sa Trampom. Republikanac je rekao da više neće raspravljati o njoj, tvrdeći da je on pobednik.

Komentari (0)