Stroža pravila u oglašavanju kladionica: Da li će nove izmene zakona smanjiti maloletničko kockanje

Pravnica iz Udruženja za zaštitu potrošača Gorana Sredanović rekla je da se najveća izmena Zakona o oglašavanju tiče ograničenja u reklamiranju igara na sreću, dok psihološkinja Tamara Džamonja Ilić smatra da su predložene izmene važan korak, ali je najvažnije razviti alternativne metode kod mladih.

Autor:  

S. K. Ž.

|  

22.10.2024. 16:48

Stroža pravila u oglašavanju kladionica: Da li će nove izmene zakona smanjiti maloletničko kockanje
Foto: Envato

Završena je javna rasprava o izmenama Zakona o oglašavanju i očekuje se da resorno ministarstvo izađe sa konačnim predlogom. Zasad je poznato da je država predvidela stroža pravila koja ograničavaju poslovanje kladionica.

Srbija se nalazi na drugom mestu u Evropi po broju kockarnica i kladionica po glavi stanovnika, a ispred nje je samo Bosna i Hercegovina.

Prema poslednjim podacima Udruženja priređivača igara na sreću, u Srbiji ima 2.900 sportskih kladionica, ali iz SOS centra za prevenciju i lečenje patološkog kockanja smatraju da je taj broj veći i licitiraju sa brojem od 6.500.

Sredanović je istakla da se najveća izmena zakona tiče ograničenja u vidu reklamiranja.

"U smislu načina na koji će se reklamirati igre na sreću, ali i od strane kojih ličnosti je dozvoljeno, odnosno zabranjeno reklamiranje", pojasnila je pravnica u jutarnjem programu "Otvori oči".

Reklamiranje samo u toku sportskih prenosa na TV

Kako je navela, televizija više nije opcija za reklamiranje kladionica i kockarnica, osim u slučaju prenosa sportskih dešavanja i to u kontrolisanim uslovima, nekih desetak sekundi po reklami, 30 minuta posle i 30 minuta pre samih sportskih događaja.

Džamonja Ilić smatra da su predložene izmene prvi važan korak, ali ne i dovoljan.

"Zakonska rešenja ovako na papiru jesu nešto što je važno, ali ne garantuje primenu", ocenila je sagovornica Newsmax Balkans.

"Sa detetom graditi odnos poverenja, a ne kontrole"

Prema njenom mišljenju, zakon jeste prvi korak, ali je potrebno, kako navodi, razviti neke druge alternativne metode i vrednosti kod mladih.

"Moramo da razvijemo neke alternativne modele, neke druge vrednosti kod mladih, način provođenja vremena, a ja bih rekla čak i šire, u samom društvu, gde zapravo uslovi života nažalost pogoduju razvoju ovakvih navika, a samim tim i rizika od razvoja bolesti", naglasila je Džamonja Ilić.

Na pitanje kako roditelji treba da postupe ukoliko njihovo dete posećuje kladionicu, psihološkinja ističe da nije najvažnija kontrola, već poverenje.

"Mi govorimo o kontroli, da roditelji moraju da prate svoje dete, da vode računa o tome, ali mnogo više je stvar poverenja. Ako vi imate sa detetom odnos poverenja, verovaće u ono što mu kažete. Da to nisu zabrane samo zato što ste vi autoritet koji ima moć da zabranjuje neke stvari koje njegovi vršnjaci rade, nego će razumeti zašto mu nešto kažete. Onda nije potrebno da imamo samo zabrane, kontrolu, nego stvarno da razvijamo jedan odnos poverenja, kao i druga interesovanja kod dece", ukazala je Džamonja Ilić.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)