Akcija dobrovoljnog davanja krvi u znak sećanja na žrtve 11. septembra

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu u partnerstvu sa Crvenim krstom Srbije 14. godinu za redom akcijom dobrovoljnog davanja krvi obeležila je godišnjicu terorističkog napada u SAD.

Izvor: Tanjug   |  

11.09.2024. 13:51

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u znak sećanja na žrtve 11. septembra
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U zgradi Crvenog krsta Srbije, osim volontera i dobrovoljnih davaoca učestvovao je ambasador u Beogradu Kristofer Hil.

Hil je poručio da su u ambasadi SAD veoma ponosni na saradnju i sve aktivnosti koje realizuju sa brojnim institucijama u Srbiji, ali da je najveći ponos saradnja upravo sa Crvenim krstom.

Foto: Tanjug/Sava RadovanovićAmbasador SAD u Srbiji Kristofer Hil

"Pre svega želim da izrazim zahvalnost svim saradnicima i zaposlenima u Crvenom krstu Srbije koji su pomogli svojim radom da za skoro 200 godina postojanja ova institucija postane to što jeste. Posebna zahvalnost volonterima koji svoje slobodno vreme koriste za obavljanje aktivnosti u Crvenom krstu. Impresioniran sam radom volontera, zato sam se i oženio ženom koja je isto to radila", rekao je ambasador.

Hil kaže da je povod za okupljanje događaj koji se ne sme zaboraviti.

"To je bio napad na nedužne civile, po tome pamtimo 11. septembar. Ne postoje reči kojima možemo da naglasimo herojstvo ljudi koji su izgubili živote ili bili ranjeni. Nema boljeg načina da ih se sećamo od pokazivanja humanosti i akcije davanja krvi", istakao je Hil.

Foto: Tanjug/Sava RadovanovićAkcija dobrovoljnog davanja krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je u znak sećanja na 11.  septembar 2001. kada su dva putnička aviona su u razmaku od 16 minuta, udarila u kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, jednog od simbola tog grada. Ubrzo posle napada u Njujorku, dogodio se napad i u Vašingtonu. Napadnuta je zgrada Pentagona u koji je udario treći avion. 

U terorističkim napadima, najrazornijim koje istorija poznaje, u organizaciji ekstremne islamističke grupe Al Kaida, Osame bin Ladena, život je izgubilo gotovo 3.000 osoba, među njima i jedan Srbin.

Komentari (0)