Vučević o otvaranju rudnika litijuma: Struka da kaže šta je za Srbiju plus, a šta minus

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je u utorak da "ima najmanje dve godine" do eventualnog otvaranja rudnika Rio Tinta u Srbiji i da je potrebno čuti struku da bi bila doneta konačna odluka.

Izvor: Tanjug   |  

01.10.2024. 14:16

Vučević o otvaranju rudnika litijuma: Struka da kaže šta je za Srbiju plus, a šta minus
Foto:Tanjug/Vladimir Šporčić

"Niko ne može i da hoće, i da postoji konsenzus u društvu i da svi u državi podržavaju taj projekat, da reši to u periodu koji je kraći od dve godine", rekao je Vučević na obeležavanju godišnjice javnog preduzeća "Srbijašume".

Na konstataciju novinara da je vlada Ane Brnabić stavila tačku na Rio Tinto i da je potom vlada ponovo "vratila u život", kao i na pitanje da li to znači da je država odgovorna za očigledne tenzije u društvu, Vučević je rekao da "postoji novi pravni i politički momentum", a to je odluka Ustavnog suda kojom je, kako kaže, vraćen na snagu Prostorni plan posebne namene.

On je dodao i da je zaključak Sekretarijata za zakonodavstvo, Generalnog sekretarijata Vlade Srbije i nadležnog ministarstva da je vlada nakon te odluke morala da vrati Prostorni plan posebne namene.

"Sada postoji potencijal ili eventualnost da kompanija Rio Tinto ide ponovo u sve one procese u kojima je nekada bila, da traži obim i sadržaj, da dokazuje kroz studiju uticaj na životnu sredinu, onda dalje eksploataciona polja, dug proces je pred njima", rekao je Vučević i ocenio da će samo proces u Ministarstvu zaštite životne sredine trajati najmanje godinu dana i da će biti transparentan i javan, jer kako kaže, u toj raspravi i treći subjekti mogu da učestvuju.

Naglasio je da ne misli da se idi ka podeli u društvu zbog te odluke i da takve teme otvaraju široko polje rasprave, da nemaju svi isti ugao gledanja i da je to, kako je rekao, karakteristično ne samo za Srbiju nego i za druge države.

"Treba da čujemo i jednu i drugu stranu, pre svega da čujemo struku koja mora da se obrati i građanima, da čuju šta kaže struka i ljudi koji su pozvani da nam kažu šta može, šta ne može, šta je bezbedno, šta je manje bezbedno, šta je plus, a šta minus, da bismo mi kao država i društvo doneli konačnu odluku", rekao je Vučević.

Krivična prijava protiv menadžera Jure

Vučević je istakao i da će biti podneta krivična prijava protiv menadžera kompanije "Jura" u Leskovcu koji je u petak napao dve radnice te fabrike i poručio da takvi incidenti ne smeju da se dešavaju u Srbiji i da država mora da odgovori u skladu sa zakonom.

Vučević je naveo da je će Ministarstvo za rad u toku dana izdati saopštenje o podnetoj krivičnoj prijavi jer, kako je istakao, postoji osnovana sumnja da je menadžer Jure počinio krivično delo koje će nadležno tužilaštvo procesuirati.

"Reagovali smo odmah i nismo se zaustavili na 'prostim zapisnicima' nego će biti podneta krivična prijava. To je konkretna akcija države. Niko ne podržava maltretriranje bilo kog radnika bez obzira da li je kompanija domaća ili strana, da li su predemt mobinga domaći ili strani radnici, to su stvari koje ne smeju da se dešavaju u Srbiji", rekao je Vučević.

Podsećamo, dve radnice fabrike „Jura“ u Leskovcu primljene su u nedelju u  Urgentni centar u tom gradu posle incidenta u kom ih je, po navodima njihovih kolega, menadžer iz Južne Koreje gađao stolicama.

Vučević o DPS: Pevaju protiv Srbije slaveći Pirovu pobedu

Vučević kaže da ne zna zbog čega bivši crnogorski predsednik i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i njegove stranačke kolege moraju da pevaju "ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije" u trenutku dok, kako kaže, slave Pirovu pobedu na lokalnim izborima u Podgorici.

"Nije prvi put da pevaju tu pesmu. Ne mislim da je iko jači od Srbije. Ne znam zašto kad slave pobedu, neki bi rekli Pirovu pobedu, moraju da pevaju protiv Srbije, ali ako im je to potreba ili opsesija, njihova stvar govori mnogo više o njima nego o nama", rekao je Vučević.

Foto:Tanjug/Vladimir Šporčić

Vučević je, odgovarajući na pitanje kako komentariše to što je Đukanović pevao tu pesmu, dodao da Srbija nikad ne vređa Crnu Goru i ne peva ništa protiv Crne Gore, koju doživljavamo kao prijateljsku i, kako kaže, bratsku državu.

"Želimo im sve najbolje. Neki od njih očigledno nama ne žele najbolje, to govori o njima. A zamislite da mi slavimo sa 28 ili 29 odsto dobijenih glasova. Ako su zadovoljni, ja im čestitam. Mi sa 45 odsto imamo oštru raspravu unutar stranke i koalicije, da li je to dobar rezultat. A nekada i sa pedeset odsto glasova nismo zadovoljni. Oni sa 28-29 odsto pevaju. Pevajte, čestitamo vam na tome", prokomentarisao je Vučević izborne rezultate u Podgorici.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)