Kasanof: SAD očekuju od Kosova i Srbije da ispune svoje obaveze, što uključuje i formiranje ZSO

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju dijalog uz posredovanje EU i očekuju da Kosovo i Srbija ispune sve svoje obaveze, koje proizilaze iz Briselsko-Ohridskog sporazuma, poručio je na kraju posete Prištini specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof.

Izvor: Kosovo online   |  

11.10.2024. 19:29

Kasanof: SAD očekuju od Kosova i Srbije da ispune svoje obaveze, što uključuje i formiranje ZSO
Foto: Kosovo Online

" Nekoordinisane akcije Vlade Kosova komplikuju težnje Amerike da se efikasno zalažu za Kosovo. To uključuje i upućivanje nacrta statuta Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu", kazao je novinarima ukazujući šta je preneo predsednici Kosova Vjosi Osmani i premijeru Aljbinu Kurtiju.

Tokom posete Kosovu, Kasanof je saopštio novinarima zahteve koje je izneo kosovskoj predsednici Osmani i premijeru Kurtiju, kao i  njegove ciljeve za Kosovo.

"Postoji mnogo američkih zvaničnika koji su ukazali da nekoordinisane akcije Vlade komplikuju našu sposobnost da se efikasno zalažemo za Kosovo. Na sastancima sa predsednikom i premijerom, ponovio sam našu želju za efikasnijim partnerstvom sa njima", istakao je pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD.

On je izrazio zadovoljstvo zbog odluke Vlade Kosova da se robi iz Srbije dozvoli promet bez ograničenja.

"Takođe, rekao sam da smo zadovoljni nastavkom prometa robe i da je Kosovo uspelo da zauzme svoje mesto u Cefti i Berlinskom procesu", naveo je američki izaslanik.

"Podržavamo Kosovo na putu ka EU"

On je, između ostalog, naglasio da SAD ostaju privržene suverenitetu i multietničkoj demokratiji koja se, kako kaže, gradi na Kosovu.

"Takođe nastavljamo da podržavamo evroatlantsku integraciju Kosova i integraciju u evropske strukture, posebno u ovom trenutku, kada vidimo toliko promena u Evropi. Mislimo da je ovo i dalje zasluženo mesto za Kosovo i želimo da radimo sa Kosovom na tome i da nastavimo da ostvarujemo tu želju", rekao je on.

Izbori u SAD neće uticati na dijalog Kosova i Srbije

Na pitanje da li bi američki izbori mogli na bilo koji način uticati na pristup SAD Zapadnom Balkanu uopšte ili na dijalog Kosova i Srbije, Kasanof je rekao da se to neće desiti.

"Spoljna politika SAD zasniva se na našim nacionalnim interesima i malo je verovatno da će se naši nacionalni interesi promeniti do te mere da bi to dramatično uticalo na kalkulaciju ili politiku kada je u pitanju Kosovo", istakao je Kasanof.

On je napomenuo da je njegova prva poseta Kosovu bila u cilju sticanja uvida u situaciju na terenu.

"Naučio sam mnogo i preneću te informacije kada se vratim u Vašington", rekao je Kasanof.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)