Marko Đurić: Počela globalna diplomatska kampanja za prava srpskog naroda na KiM

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je "globalna diplomatska kampanja Srbije za prava srpskog naroda na Kosovu počela sastankom ministra Marka Đurić s ambasadorima država EU".

Izvor: Newsmax Balkans   |  

14.09.2024. 13:37

Marko Đurić: Počela globalna diplomatska kampanja za prava srpskog naroda na KiM
Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa ambasadorima zemalja Evropske unije, i informisao ih o kršenjima prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i o potezima koje će Srbija tim povodom preduzeti.

"Globalna diplomatska kampanja Srbije za prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, za spas i opstanak i našeg naroda i dijaloga, kao instrumenta opstanka našeg naroda, počela je danas“, izjavio je ministar Đurić nakon sastanka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, cilj mera koje je predstavio predsednik Aleksandar Vučić u svom obraćanju javnosti jeste zaštita Srba na KiM, očuvanje dijaloga kao ključnog instrumenta za normalizaciju stanja na terenu, uklanjanje katastrofalnih posledica delovanja Aljbina Kurtija, koji je zgazio kolektivna ljudska, politička i ekonomska prava Srba, i olakšavanje našem narodu da opstane u južnoj pokrajini. 

"Posebna sednica vlade Srbije o Kosovu i Metohiji ima za cilj da što pre ove mere uđu u narod, da što pre još materijalne podrške dođe do ljudi na KiM, da se pokrene zakonodavni proces za posebno tužilaštvo koje će goniti i kazniti konačno one Kurtijeve saradnike koji su na Kosovu i Metohiji bili uključeni u torturu, u mučenja, u teške zloupotrebe, da ih izloži krivičnoj odgovornosti u skladu sa međunarodnim pravom, u skladu sa principom komplementarnosti“, objasnio je Đurić. 

On je istakao i to da će Republika Srbija goniti sve one koji su mučili i zlostavljali Srbe, ali i one koji su im u tome pomagali, bez obzira da li su to Albanci ili Srbi, pošto je, nažalost, bilo i takvih. 

"Mislim da su, uz sve teške i loše vesti koje dolaze već mesecima i godinama sa Kosova i Metohije, ova odluka i ove mere predsednika Vučića i Vlade Srbije jedna konačno dobra vest za Srbe“, zaključio je šef srpske diplomatije.

Komentari (0)