"Mikro-šetnje" bolja opcija za zdravlje i kondiciju od dugog hodanja, pokazalo istraživanje

Lekari često preporučuju cilj od 10.000 koraka dnevno za održavanje kondicije i zdravlja, međutim, nova istraživanja pokazuju da su "kratke" šetnje bolja opcija.

Izvor: Index.hr   |  

19.10.2024. 22:14

"Mikro-šetnje" bolja opcija za zdravlje i kondiciju od dugog hodanja, pokazalo istraživanje
Foto: Envato

Kratke "mikro-šetnje" od svega 10 do 30 sekundi mogle bi da budu efikasnije za sagorevanje kalorija i poboljšanje opšteg zdravlja nego klasična, kontinuirana šetnja.

Italijanski istraživači pratili su kretanje deset zdravih odraslih osoba i otkrili da hodanje u kratkim intervalima troši čak 60 odsto više energije u poređenju s istom pređenom udaljenosti u jednom potezu.

"Svaki put kada krenemo da hodamo trošimo značajnu količinu energije i kiseonika samo da pokrenemo telo", objašnjava Frančesko Lućiano, fiziolog sa Univerziteta u Milanu i autor studije.

Istraživači su učenike posmatrali dok su hodali na pokretnoj traci i koristili uređaj za penjanje, beležeći potrošnju kiseonika i energiju potrebnu za svaku "šetnju". Rezultati su pokazali da je utrošena energija na početku svake aktivnosti veća nego kada telo već hoda.

U članku objavljenom u časopisu Proceedings of the Royal Society B, istraživači savetuju da, kad god je moguće, kratkim hodanjem prekidamo kontinuirano sedenja.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje odraslima najmanje 150 minuta umereno intenzivne aktivnosti nedeljno, a mikro-šetnje mogle bi da budu praktičan način da se taj cilj postigne.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)