Počinje Oktobarfest: Milioni litara piva, kobasice i perece u održivom pakovanju

Osim uobičajenih slika Bavarki i Bavaraca u narodnoj nošnji kako balansiraju sa punim kriglama piva i porcijama prženih kobasica, najveći narodni festival na svetu postaje inkluzivniji i ekološki prihvatljiviji, piše Dojče vele (DW).

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

20.09.2024. 23:58

Počinje Oktobarfest: Milioni litara piva, kobasice i perece u održivom pakovanju
Foto: Tanjug/AP/Matthias Schrader

Očekuje se da će oko šest miliona posetilaca iz celog sveta preplaviti pivske hale Minhena tokom Oktoberfesta 2024, koji počinje 21. septembra i trajaće više od dve nedelje, piše Dojče vele.

Osim što će 189. izdanje ovog kultnog narodnog festivala dočekati svoje bučne goste, koji će popiti preko 5,6 miliona litara piva, nabavljenog od šest lokalnih pivara, i pojesti tone krompir salate, kiselog kupusa i pečenja od vola, događaj nastavlja da unapređuje imidž u skladu sa vremenom.

Stara zabava u zelenijem pakovanju

Već dugo se nastoji da se smanji uticaj zagađenja na životnu sredinu, koje i ovaj festival donosi, prihvatanjem čiste energije i sortiranjem i reciklažom ogromne količine otpada. 

Prema pisanju DW, čak se i otpad iz kuhinje sakuplja odvojeno i kompostira.

Sve što može tokom trajanja festivala radi na ekološkim principima. Prekomerna potrošnja alkohola, hrane i energije na minhenskom sajmištu nadoknađuje se gotovo isključivom upotrebom obnovljive električne energije, stvorene iz sunčeve energije i vetra.

Jednokratni, nereciklirajući tanjiri i pribor zabranjeni su još 90-ih godina, dok je prodaja pića u limenkama takođe zabranjena.  Posetioci festivala plaćaju depozit za staklene pivske krigle, koje se peru nakon vraćanja radi ponovne upotrebe.

Eko mere funkcionišu

Minhenska služba za čišćenje ulica izveštava o smanjenju čišćenja i odlaganja otpada za dve trećine. Za manje od 15 godina, oni kažu da su sa 247 tona u 2008. došli na 88 tona otpada u 2022. godini.

Lokalni, organski proizvodi bez hemikalija korišćeni su na događaju 2023. godine u svim jelima, od klasične pečene piletine do prženih badema, kobasica i rolata sa biftekom, pa do čokoladnih banana i vafla.

Prodavci se ne podstiču da prodaju samo regionalne i ekološki održive proizvode, koji se mogu ponovo upotrebiti ili reciklirati, već i da koriste solarne panele ili električna vozila, a preporuka je i da u menije uključe više ekoloških, vegetarijanskih i veganskih jela.

Komentari (0)