"Bitka" Jovanova i Milivojevića u Skupštini: Nastavak sednice u ponedeljak

Peti dan rasprave o amandmanima na rebalans budžeta u Skupštini Srbije je završen, a sednica se nastavlja u ponedeljak, 30. septembra u 10 časova. Na taj zakonski predlog podneto je 119, a na svih sedam tačaka dnevnog reda ukupno 146 amandmana.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

27.09.2024. 08:10 >> 18:13

"Bitka" Jovanova i Milivojevića u Skupštini: Nastavak sednice u ponedeljak
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Popodnevni deo sednice obeležila je burna polemika poslanika Milenka Jovanova iz SNS-a i Srđana Milivojevića iz DS-a, a premijer Miloš Vučević kasnije je govorio o vojnom roku.

Vučević je istakao da nakon višegodišnjih analiza postoji ambijent i svakako politička volja da se u narednom periodu donese predlog zakona kojim se vraća obavezno služenje vojnog toka u trajanju od 75 dana.

Vučević je u Skupštini Srbije rekao da postoji svest o tome da se ne može i ne treba vraćati na vreme koje je bilo pre 10, 20 ili 30 godina, ali i da 14 godina postoji deficit vojnih generacija.

"I sa svim ulaganjima u vojsku koja je urađena sa promocijom profesionalne vojske, sa boljim standardom, sa većim platama, boljom opremom, uniformom, naoružavanjem, vozilima, vi možete u jednom delu da nadomestite to, ali ne možete u ovom socijalnom ambijentu, ne samo u Srbiji, nego u svetu, ne možete prosto da samo iz profesionalnog sastava popunite sve ono što vam je potrebno", rekao je Vučević.

Sednicu je, međutim, obeležila burna polemika Jovanova i Milivojevića

Jovanov je rekao kako je Srđan Milivojević glasao za to da Rio Tinto može u Srbiji da istražuje i eksploatiše litijum.

"Nakon toga usvojili su i strategiju. A šta piše u strategiji za koju je glasao poslanik Srđan Milivojević? Kaže ovako: 'Potreban razvoj eksploatacije litijuma i bora zbog toga što su to mineralni resursi od svetskog značaja i celu investiciju od istraživanja pa na dalje ušla je jedna od vodećih svetskih rudarskih kompanija - čitaj Rio Tinto'", kazao je on.

Foto: ATAImages/Amir Hamzagić

Na to je predsednica Skupštine Srbije upitala poslanika Milivojevića da li zbog toga njih zove "Rio Kinto".

Na izjave Milivojevića je opet odgovorio Milenko Jovanov.

"Ili on ne zna šta priča, ili on treba sam sopstvene stenograme da čita, da vidi šta je rekao pre pet minuta. Dakle, vi koristite onkološke pacijente za obračun ovde, a pet puta je Marija Zdravković odgovarala na tu temu", kazao je Jovanov.

Dalje, on je naveo da za Srđana Milivojevića nema dna.

"Kad dođe do nečega što liči na dno, on kopa dalje da vidi koliko još niže može da padne", rekao je Jovanov.

Milivojević Jovanovu: Ići ćete u zatvor

Milivojević je ponovio da nije pomenuo ničije ime na sednici Skupštine, i obratio se povodom pitanja Milenka Jovanova da li može da pročita spisak imena onkoloških pacijenata kojima je, kako Milivojević kaže, SNS nudila da glasaju za njih u zamenu za lečenje.

"Šta je sa vama ljudi? Odakle vam ideja da čitate imena i prezimena pacijenata u zemlji? kažem vam da mi imamo ta imena, i njihove izjave na osnovu kojih su napravljeni izveštaji. Ići ćete u zatvor zbog toga, ne brinite, dobićete od Specijalnog tuižioca za organizovani kriminal", rekao je Milivojević.

Bitka Jovanova i Milivojevića, Brnabić izrekla opomenu

Milenko Jovanov obratio se poslaniku Srđanu Milivojeviću.

"Srđan Milivojević je brutalno slagao kada je ovde u sali rekao sledeće: 'Za kraj, nije Veljko Belivuk kazao da nije bio član DS, kazao je da je član SNS, i da je za račun Aleksandra Vučića srušio Savamalu. To je kazao pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal. ", kaže Jovanov.

Dalje, on je naveo kako je Milivojević izjavio da je Belivuk rekao da je njegov stric narodni poslanik "koji sedi u prvom redu, a tačno tu u drugom redu sedi poslanik koji je označen kao njegov deda-stric koji naravno zbog toga više nije poslanik".

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

"Srđan Milivojević je govorio o Sveti Vujačiću koji je bio poslanik u prošlom mandatu i koji je preminuo", rekao je Jovanov, i dodao da li je normalno "da neko mrtvog čoveka proziva da nije poslanik zato što je deda-stric Marka Miljkovića, a ne zato što je pokojnik".

Na to se Milivojević javio za repliku, i izjavio da nijednom rečju nije pomenuo Svetozara Vujačića.

"Žao mi je što je Svetozar Vujačić preminuo 16. marta 2024. godine, a izbori su održani decembra meseca 2023. godine. Žao mi je što nije bio na listi, žao mi je što ste ga skinuli", rekao je on.

Na to mu je Brnabić rekla kako ga nije sramota, a Milivojević je počeo da viče i izrečena mu je opomena.

"Kako vas nije sramota? Sram vas bilo", rekao je Milivojević.

U prvom delu sednice u  petak predsednica parlamenta Ana Brnabić ponovila je da je opozicija tražila da se o litijumu diskutuje na vanrednom zasedanju, a na poziv poslanika Novog DSS da članovi Vlade "ne zloupotrebljavaju vreme kad nema šta da se kaže", upitala je da li očekuje da ministri budu "fikusi" i da ne odgovaraju.

Brnabić je citirala poslanika Novog DSS Predraga Marsenića, kome je odgovarala, rekavši da je upravo izgovorio da "kolega Šulkić (Novi DSS) rekao sve što ima da se kaže, a da je onda (Marsenić) nastavio da govori još osam minuta".

"Toliko o tome ustvari ko ovde želi da završi sednicu. Što se tiče tumačenja, ne tumačim ja ništa. Čitam zakon i ustav. Redovno zasedanje počinje 1. oktobra", rekla je Brnabić na sednici na kojoj se govori o amandmanima na rebalans budžeta za ovu godinu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Brnabić je konstatovala da se uvek radi o tome da većina mora da izlazi u susret opoziciji jer opozicija ne može da formuliše zahtev na pravi način.

"Moja dobra volja je da vam ponovo izađem u susret. I ovde se uvek radi o tome da većina mora da vam izlazi u susret, zato što vi ne možete da formulišete nešto što mi konačno uradimo tako kako ste vi tražili, umesto toga da vam svaki put mi pomognemo kao sa ovim kvorumom, da vi dobijete ono što tražite", rekla je Brnabić.

Brnabić je pozvala Marsenića da se uozbilji i dodala da duguje to građanima koji su glasali za tu stranku, kao što duguje skupštini dostojanstvo, što je, kako je navela, ipak njen problem.

Marsenić je rekao da je izračunao da su predstavnici vlade govorili više od dva sata i pozvao ih da se "ne zloupotrebljava" to vreme kada nema šta da se kaže.

"Mi samo tražimo takvu vrstu ponašanja i onda ćemo stići sve", rekao je Marsenić.

Foto: ATAImages/M.A.Predrag Marsenić

Brnabić je odgovorila Marseniću da mu ne priliči to što je rekao.

"Da prevedem građanima šta ste vi rekli. Vi ste rekli: stići ćemo sve, ako članovi vlade ovde sede kao fikusi i ne odgovaraju, ako većina sedi, takođe, kao fikusi i sluša vas, i sluša sve uvrede, i sve neistine, e, onda ćemo sve stići. Pa da, tako ćemo sve stići. Samo ne znam gde je tu parlamentarizam. A moj posao je da čuvam taj parlamentarizm", poručila je Brnabić.

Podsetimo, poslanici Skupštine Srbije nastavili su raspravu po amandmanima na rebalans budžeta. Sednica je počela u 10 časova.Na taj zakonski predlog podneto je 119, a na svih sedam tačaka dnevnog reda ukupno 146 amandmana.

Za ovu godinu planirano je da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

U parlamentu su u četvrtak od 16 do 19 časova bili članovi vlade koji su odgovarali na pitanja poslanika.

Poslanici vladajuće koalicije i opozicije četvrtog dana rada u Skupštini diskutovali su o sednici o litijumu, kao i o Kosovu, za koju opozicija nije usklađena u stavu da li predsednik Aleksandar Vučić treba da prisustvuje.

Poslanici su vanrednu sednicu na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta i pratećim zakonima počeli u ponedeljak.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)