Vučić sa samita u Tivtu: Nastavićemo da gradimo dobre odnose, ali nećemo da budemo džak za udaranje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Tivtu, gde se održava samit procesa Brdo-Brioni, istakao da će Srbija da nastavi da gradi dobre odnose sa Crnom Gorom, ali da u tim odnosima, kako je rekao, neće dozvoliti da bude džak za udarenje.

Izvor: Tanjug   |  

08.10.2024. 16:23 >> 17:40

Vučić sa samita u Tivtu: Nastavićemo da gradimo dobre odnose, ali nećemo da budemo džak za udaranje
Foto: Predsedništvo Srbije

Kako je naveo, na samitu je imao priliku da razgovara sa svim gostima, sa izuzetkom kosovske predsednice Vljose Osmani, naglašavajući da je važno da se u regionu razgovara i "kada nismo saglasni po određenim pitanjima".

Vučić je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i izrazio uverenje da će proces Brdo-Brioni biti nastavljen onako kako se do sada odvijao.

"Deklaracija je ranije utvrđena, dodat je samo ovaj paragraf o Bosni i Hercegovini i pomoći za poplavljena područja. Za nas je važno da saradnja u regionu bude za svakoga od nas da razgovaramo i kada smo saglasni po određenim pitanjima i kada nismo saglasni po određenim pitanjima", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je odbacio navode pojedinih crnogorskih medija da se Srbija meša u lokalne izbore u Crnoj Gori i istakao da nije ni znao ko je učestvovao na tim izborima, da se niko u beogradskim medijima nije ni bavio tom temom i da Srbiju uopšte ne interesuju lokalni izbori u Crnoj Gori.

"Ne interesuju nas lokalni izbori u Crnoj Gori"

Poručio je da jedino što Srbiju zanima u odnosu prema Crnoj Gori jeste da tamo uživa poštovanje kakvo Crna Gora ima u Srbiji.

"Čime smo se to umešali? Niko se u beogradskim medijima time gotovo nije bavio. Hoćete da vas podsetim kako su izgledali beogradski izbori na teritoriji Crne Gore? Svakog dana po 10 prljavština, u 10 novina i 10 televizija, protiv SNS i mene lično", rekao je Vučić.

Ocenio je da svaki put kad god neko u Crnoj Gori kaže da se neko upliće u njihove unutrašnje političke stvari, to u stvari rade ti isti crnogorski mediji.

"Uopšte nas ne interesuju lokalni izbori u Crnoj Gori, uopšte nas ne zanimaju. Ne interesuje me da li neko hoće da progura jednu koalciiju, drugu ili treću koaliciju. Ne zanima me i nikoga od nas to ne zanima. Jedino što nas zanima je da imamo poštovanje kakvo imate i vi kod nas. Zato pokušavam da utičem na one neodogvorne medije u Srbiji i da ih zamolim da to ne rade, kada se bave prljavom kampanjom protiv političkih takmaca u Crnoj Gori", rekao je Vučić.

"Nećemo da budemo džak za udaranje"

Vučić je najavio da će uskoro otići u posetu srpskom narodu u Crnoj Gori i istakao da će Srbija da nastavi da gradi dobre odnose sa tom državom, ali da u tim odnosima, kako je rekao, neće dozvoliti da bude džak za udarenje.

"Nastavićemo da gradimo dobre odnose, ali u tim dobrim odnosima nećemo da budemo džak za udaranje koje možete da mlatite kako stignete, a da vam niko nikada ništa ne odgovara", poručio je Vučić.

On je naveo da još nije utvrđeno ko će biti sledeći domaćin procesa Brdo-Brioni.

"Verujem da ćemo u narednih mesec ili dva doneti odluku i po tom pitanju. Još jednom veliko hvala našim domaćinima ovde u Crnoj Gori na gostoprimstvu", poručio je Vučić.

Dodao je da je u Tivtu izuzetno dobro organizovan skup i izrazio uverenje da će Srbija imati prilike u budućnosti da to gostoprimstvo uzvrati.

Domaćin samita Brdo-Brioni procesa je crnogorski predsednik Jakov Milatović, a plenarna sednica je počela u utorak ujutru u zgradi Zbirke pomorskog nasleđa Porto Montenegra.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)