Vesić za Newsmax Balkans: Zakon o planiranju i izgradnji je toliko puta menjan, vreme je da se donese novi

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je za Newsmax Balkans da je u planu da se donese novi Zakon o planiranju i izgradnji, o kome će se javno raspravljati šest meseci.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

16.10.2024. 12:17

Vesić za Newsmax Balkans: Zakon o planiranju i izgradnji je toliko puta menjan, vreme je da se donese novi
Foto: ATAImages/R.Z.

"Trenutni Zakon o planiranju i izgradnji usvojen je 2014. godine i on je zaista doneo dosta novina. On je jedan sistemski zakon, koji je pored Zakona o budžetu najznačajniji zakon koji donosi Vlada Srbije. Međutim, toliko je puta menjan da je vreme da se donese novi zakon", rekao je Vesić u jutarnjem programu "Otvori oči".

Prema njegovim rečima, novi zakon će biti na tragu onoga što je rađeno prošle godine, a to je i dalje povećanje transparentnosti, ubrzavanje procesa i veće uključivanje javnosti u proces izdavanja građevinskih dozvola.

"Imaćemo javnu raspravu koja će trajati ne tri meseca, kako je po zakonu, već šest meseci, zato što želimo da čujemo zaista sve - i inženjere, i njihove komore, i privrednu komoru, i one koji prodaju stanove, i one koji su upravnici, stanodavci, apsolutno sve koji učestvuju u građevinarstvu. Da vidimo šta možemo sve da uradimo kako bi zakon doneo dobra rešenja i rešio neke probleme koji se sada pojavljuju", pojasnio je Vesić.

Govoreći o značajnom udelu građevinarstva u rast BDP-a Vesić je rekao da je 2023. godine bio 1,1 milijardu evra.

"Naš rast u prvom kvartalu bio je ukupno 22 odsto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, u drugom kvartalu je bio 14,2 odsto, znači prošlu godinu smo završili sa rastom od 11 odsto", istakao je.

Kako je naveo, građevinarstvo zaista beleži dobre rezultate i na taj način daje doprinost rastu BDP.

"Takva situacija nije u Evropi, kada pogledate kompletnu Evrozonu pad građevinarstva iznosio je -1. 5 odsto. U Srbiji se događa jedan proces koji je drugačiji i to pokazuje da smo donosili dobre odluke", zaključio je Vesić.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)