(FOTO/VIDEO) Studenti FPN protestovali zbog smanjenja broja budžetskih mesta, v. d. dekana obećao rešenje

Studenti Fakulteta političkih nauka održali su tročasovni protest ispred te visokoškolske ustanove, izražavajući nezadovoljstvo zbog odluke uprave fakulteta da ukine trideset odsto budžetskih i dve trećine sufinansirajućih mesta na osnovnim studijama.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

08.10.2024. 11:40 >> 13:48

(FOTO/VIDEO) Studenti FPN protestovali zbog smanjenja broja budžetskih mesta, v. d. dekana obećao rešenje
Foto: DEMOS FPN

Studenti su se razišli oko podneva, nakon što im se obratio vršilac dužnosti dekana FPN Darko Nadić, koji je prethodno održao sastanak sa predstavnicima akademaca.

Predsednica Studentskog parlamenta Ela Zeković rekla je za Newsmax Balkans da su na sastanku dobili potvrdu v. d. dekana da će se njihovi zahtevi za povećanje budžetskih i sufinasirajućih mesta naći kao tačka dnevnog reda na sledećoj sednici Nastavno-naučnog veća, uz uverenje da će zahtevi biti izglasani.

Foto: DEMOS FPN

„Dobili smo potvrdu uprave fakulteta da i oni veruju da će to proći bez problema, pošto se to izglasavalo i prethodnih godina. Takođe, da će nakon tog sastanka izaći zvanično konačna lista za upis samofinasirajućih studenata, kao i za ostatak budžetskih mesta koja treba da se popune“, istakla je Zeković.

Ona je ranije tokom dana navela da je praksa da se za svaku narednu godinu studiranja poveća broj budžetskih mesta.

Dodala je da je broj sufinansirajućih mesta takođe smanjen u odnosu na prethodne godine.

„Studenti su s toga izrazili svoje nezadovoljstvo, a mi smo podržali njihovu inicijativu da se organizuje protest i da pregovaramo sa Upravom“, objasnila je Zeković.

Prema njenim rečima, praksa je da se svake godine te odluke usvoje, samo je problem ovog puta što, kako je navela, Studentski parlament u prethodnom sazivu nije tražio da ta tačka bude na dnevnom redu na prošloj sednici Nastavno-naučnog veća, tako da nije moglo da se glasa i raspravlja o tome.

Foto: DEMOS FPN

„Mi verujemo da će ta praksa biti nastavljena i da će naknadno biti izglasana ta dodatna mesta“, navela je Zeković.

Na pitanje koji su sledeći koraci ukoliko ne bude doneta odluka o dodatnim mestima, Zeković je odgovorila da su u opticaju različiti vidovi protesta - od blokade nastave do blokade upisa.

„Ne možemo da govorimo o tome šta će sigurno da se desi, razne opcije su na nama i studenti su veoma nezadovoljni svim ovim odlukama jer su izgubili pravo i na budžet i na sufinansiranje, tako da smo spremni na naredne korake“, dodala je predsednica Studentskog parlamenta FPN.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)