Lekari tvrde da neke vitamine nema smisla kupovati: "To je bacanje novca"

Često se govori o prednostima vitaminskih suplemenata kao važnih čuvara zdravlja.

Izvor: Index. hr   |  

20.10.2024. 18:30

Lekari tvrde da neke vitamine nema smisla kupovati: "To je bacanje novca"
Foto: Envato

Međutim, istraživanja pokazuju da vitamini u obliku dijetetskih suplemenata nisu uvek efikasni u prevenciji bolesti, kao što su bolesti srca ili problemi sa cirkulatornim sistemom i mogu da donesu više štete nego koristi, ako se konzumiraju bez kontrole.

Mnogi lekari čak upoređuju kupovinu takvih suplemenata sa "bacanjem novca", tvrdeći da višak vitamina jednostavno napušta telo kroz urin.

Vitamini su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma, ali dodaci ishrani nisu uvek najbolje rešenje za unos vitamina, prenosi Index.hr.

Na primer, vitamin E, ključan za zdravlje imunog sistema, najbolje se dobija iz prirodnih izvora kao što su semenke suncokreta, orasi i brokoli.

Istraživanja su pokazala da sintetički oblik vitamina E može izgubiti svoja korisna svojstva kada se konzumira u velikim količinama i može imati neželjene efekte.

Višak vitamina A može biti toksičan

Vitamin A, važan za vid i zdravlje kostiju, je još jedan primer vitamina koji može biti štetan ako se uzima u velikim dozama. Telo ima tendenciju da skladišti vitamin A, zbog čega prekomerni unos može dovesti do problema sa jetrom, pa čak i negativno uticati na razvoj fetusa kod trudnica.

Foto: Envato

Preporučuje se unos vitamina A putem namirnica poput šargarepe i tamnozelenog lisnatog povrća, gde se nalazi u obliku beta-karotena, koji organizam lakše reguliše.

Većina suplemenata nema kontrolisano dejstvo

Naučne analize otkrivaju da unos vitamina u obliku suplemenata može imati negativne efekte, jer većina suplemenata nema kontrolisano dejstvo, a organizam često ne može da ih iskoristi na pravi način.

Ponekad čak mogu da ometaju apsorpciju drugih važnih hranljivih materija ili da izazovu interakcije sa lekovima.

Iako su vitamini neophodni za zdravlje, najbolje ih je dobiti izbalansiranom ishranom koja uključuje voće, povrće, integralne žitarice i zdrave masti.

Pre nego što posegnete za suplementom, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom ili nutricionistom kako biste utvrdili da li zaista imate nedostatak vitamina ili minerala.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)