Završen protest u Loznici protiv rudarenja litijuma, građani pozvani na blokade 19. oktobra

Ekološki aktivisti i građani održali su u centru Loznice protest protiv otvaranja rudnika litijuma, a organizatori skupa uputili su poziv na dve blokade u subotu, 19. oktobra u Gornjim Nedeljicama i na petlji u Preljini.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

16.10.2024. 17:34 >> 18:54

Završen protest u Loznici protiv rudarenja litijuma, građani pozvani na blokade 19. oktobra
Foto: Newsmax Balkans

Uz pesme "Marš na Drinu" i "Ne dam Drinu, ne dam Savu", kao i numere Đorđa Balaševića, nešto posle 17 sati počeo zajednički protest Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i opozicionih stranaka protiv rudarenja litijuma. Govori uz poruku "Nećete kopati" održani su na improvizovanoj bini na traktoru, a na kraju je objavljen poziv na blokade.

"Vidimo se na blokadama, mora Srbija da ustane"

Aktivistkinja udruženje "Ne damo Jadar" Marijana Petković najavila je dve blokade za subotu i pozvala okupljene da im se pridruže.

"U subotu ćemo imati prve blokade. Jednu u Brezjaku u Gornjim Nedeljicama u 13.30, a onda vas vodimo na to mesto. Druga blokada će biti na petlji na Preljini na čvoristu. Ako želite da učestvujete, dođite", rekla je ona i poručila da neće da ćuti tamo gde se "svakom detetu sprema zlo".

Petković je bila poslednja i prva govornica na skupu.

Bralović: Ukoliko se nekom od nas nešto desi, neće se ovo zaustaviti

Ljiljana Bralović (SEOS) podsetila je da je tokom četiri dana skupštinske rasprave moglo da se vidi kako su predstavnici opozicije koji su tražili zabranu rudarenja litijuma brane interese svih građana Srbije. 

"Ukoliko se nekome od nas nešto desi, neće se ovo zaustaviti. Uvek će se naći neko ko će stati ispred Vučićevog kartela i reći: Nećete kopati", poručila je ona. 

Prema rečima Bralović, u prorežimskim medijima se vodi "kampanja protiv ekoloških aktivista iz doline Jadra da bi sutra, ako im se nešto desi, moglo da se nađe opravdanje za to".  

Stanimirović: Nemojte u zlu da se rastajemo

Slobodan Stanimirović, aktivista iz Zavlake, rekao je da je projekat Jadar poguban po život u Srbiji.

“Za sve što radite u Srbiji dobićete po zasluzi. Da je trenutni v. d. predsednika države korektan, ne bi se desilo da povuče zakon pa vrati. Puj pike, ne važi. Da je Rio Tinto korektan, prvi dokument bi bila studija uticaja na životnu sredinu", dodao je on.

Stanimirović je naveo da je studija počela da se radi tek onda kada se osvešćeni narod trgao i digao.

"Vi koji danas vladate Srbijom mogli ste da radite šta ste hteli, ali dalje ne može. Najveća sila koja postoji na svetu je čovek, je narod urazumite se, da se rastanemo u miru i korektno, kao dzentlmeni koji se ne simpatišu, ali se pozdravljaju. Nemojte da se u zlu rastajemo, neće biti dobro ni vama ni nama", poručio je on.

"Mačva se ne prodaje"

Milan Pajić iz orgaizacije "Pobeda za Mačvu" upozorio je da vlast traži od građana da prodaju nešto što "ne može da se proda ni za kakve pare". 

Nije, prema njegovim rečima, problem Rio Tinto, već oni koji hoće “da nas prodaju”.

"Svedoci ste ove nakaradne vlasti, koja bi da nas proda. Nije nama Rio Tinto problem, već vlast koja neće da nas proda. Mogu da poručim samo da Mačva nije na prodaju i da možete kopati samo preko nas", istakao je Pajić i dodao da je učestvovao u pregovorima poljoprivrednika sa vladom. +

On je naveo da je vlast ušla u sve pore društva i da BIA maltretira poljoprivrednike.

"A gde je onaj što nam pravi palačinke, zašto nije došao", pitao je Pajić, aludirajući na nedavni boravak predsednika Srbije u ovom kraju.  

Okupljenima se prva obratila aktivistkinja udruženje "Ne damo Jadar" Marijana Petković.

"Morate znati da se osim nas ovde bore ljudi na više frontova. Danas se bore i aktivisti u Briselu koji ukazuju na svu pogubnost ovih protesta", istakla je ona sa improvizovane bine na traktoru.

Kokanović: Odbornici da odbiju usvajanje prostornog plana

Predstavnik Udruženja “Ne damo Jadar” Zlatko Kokanović upitao je šta se dešava sa čelnicima opštine Loznica i zašto se ne oglašavaju.

On je pozvao odbornike Skupštine opštine Loznice da ne usvajaju novi prostorni plan bez kog nema realizacije projekta Jadar.

"Loznica je polazna tačka za sve. Čekamo sednicu Skupštine opštine i ne smemo dozvoliti da se izglasa prostorni plan. Bez toga Rio Tinto ne može ništa. Da li odbornici koji planiraju da izglasaju taj plan imaju komšije i prijatelje" upitao je Kokanović.

Govor prekinut zbog ukazivanja pomoći fotoreporteru

Obraćanja sa bine su nakratko prekinuta pozivom da se oslobodi prostor da prođu kola Hitne pomoći, da bi lekari ukazali pomoć fotoreporteru kome je pozlilo.  

Njegov govor prekidali su uzvici okupljenih "Nećete kopati“.

"Hoćete li doći kad bude ta sednica? Jeste li čuli, odbornici? Čekamo vas kad god da zakažete sednicu“, rekao je Kokanović i poručio okupljenima da svi moraju biti spremni za taj momenat.

Istakao je da je potpisivanje tog prostornog plana "kapitulacija države" i da to svi zajedno neće dozvoliti.

Skup je obezbeđivala policija.

U Loznicu su došli građani, predstavnici ekoloških organizacija, političkih stranaka i javne ličnosti, a kako su naveli organizatori, prisutni su i protivnici iskopavanja litijuma iz Slovačke, Nemačke i Australije.

Iz udruženja "Ne damo Jadar" najavili su da će protestu u Loznici prisustvovati i strani mediji.

"Prisustvo stranih novinara govori nam da je ozbiljna pažnja, pa eto dođite da nas svet vidi", poručili su.

Kako je ranije najavljeno, skupu će pored građana i ekoloških aktivista prisustvovati i predstavnici svih opozicionih stranaka i pokreta.

Protesti zbog najave otvaranja rudnika litijuma održani u više od pedeset gradova, a najmasovniji je bio u Beogradu 10. avgusta.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)